10. kolo JGL 6 – SRATISTIKA ILI “SONJA, SI SE VRATILA?”

Iako je i ovo kolo moglo, kao dva negdašnja, u naslovu imati nešto s “Red Dawn” ( http://www.gelender.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=106:2.-KOLO-JGL4/6.-KOLO-MK3-CRVENA-ZORA&catid=66:MK3&Itemid=88 i http://www.gelender.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=687:jgl-6-i-mk-5-faking-globalno-zatopljenje-i-jo-jedna-crvena-zora&catid=89:jgl-6&Itemid=60 ), ipak je prevladao povratak Red Sondže. Premda dnevno svjetlo na usponu nećemo vidjeti do 3. kola JGL 7, spust nas je i ovoga puta počastio veličanstvenim izlaskom Sunca, a meni najljepši trenutak jutra nije bio pogled na Cer ili Sunce na ogoljelom Gipsu, nego crvena prošarica između drugog i trećeg stupa gdje biciklistička četvorka siječe našu stazu. Kao i obično, ovo laprdanje ne može ljepotu gelenderovskog jutra dočarati onima koji nisu bili, već samo evocirati uspomene onima koji su se i ovog 62. kola poklonili Gelenderu…

Ako izuzmemo činjenicu da je od starta do cilja bio potpuni mrak, razmere su bile idealne!
Kad smo toga, kašnjenje statistike koje postaje uobičajeno netko može proglasiti kontraproduktivnim jer kog briga za to dva tjedna kasnije, a opet, možda nas baš ovaj odmak još jednom vrati u to savršeno jutro…
Nitko to još nije glasno primijetio, ali JGL već neko vrijeme ima dva odvojena starta. Iako su još na JGL 1 neki startali ranije (Silvana i Guba te TeJa koja je u 8. kolu JGL 1 malo iza 5./6. stupa svjedočila raspletu borbe za prvog ukupnog pobjednika), taj prvi start poprimio je masovne razmjere, tako da sve one malo sporije, a kojima se žuri na posao, možemo pozvati na raniji start u five hundred hours… U ovom kolu ti prvi starteri bili su Trodupli Dikon Dinko, Boj Paris, Vida, Zovko (išao drugi najbolji rez sezone), Kiš, Mačković (u drugom nastupu išao PB) i Žana, vodeća među ženama u mnogim statistikama pa i u osvojenim medaljama (vidi novu rubriku “MEDALJE” na jgl.blog.hr)…
Elem, ovo deseto kolo JGL 6 s četvrtim ovogodišnjim dijeli posljednje mjesto po broju pohodnika, no samo su tri kola u prvih pet sezona JGL-a bila številčnejša od ovog, a brojka 46 još je uvijek puno veća od ukupnog prosjeka koji je na 30,25. Kad smo kod desetog kola, da još jednom nabrojimo šesnaest vjernih jahača koji ne propuštaju JGL 6: Jeka, Mirela, Žana i Paula te Androić, pobjednik Pustolovne lige Vuki, Letz-Go, Kostelić, Marović, dr. Mikša, Čikar, Pajkan, Sabljoni, pobjednik lige Nikica, Batica i Zovko.
Od ovoklonih 46 ljudi, 35 vjernih bilo je i na prošlom kolu.
Meni uvjerljivo najzanimljiviji je podatak da zadnji puta novih na JGL (što je u ovom kolu bio slučaj) nije bilo još prije dvije godine i tri mjeseca u sedmom kolu JGL 4!!!
Tata lige izrazio je želju da se provjeri sljedeća statistička komponenta, a mama mu je želju ispunila: Andraževih 37:40 uvjerljivo je najjači rezultat pobjednika 10., odnosno kola koje se održava prve srijede u listopadu. I Lininih 38:01 je bolje od toga, a Letz i Nikica pomogli su da ovo deseto kolo ima najviše U40 Gelenderovaca. U šestom kolu JGL 2 nije bilo takvih (za Jazza i ostale zelenke, JGL 1 upriličena je u osam srijeda zaredom od 18.4. do 6.6. pa nije bilo listopadskog kola), na JGL 3 rekorder staze Markica gipsao je za 38:40, a ispod 40 išli su MC Šime i Vožd, na JGL 4 samo Batica (39:55), na JGL 5 opet Vožd (dakle, jedini s dva listopadska U40!) s 39:35, a ispod se ugurao i Vitja.
Andraž je postao petnaesti zmagovalec pojedinačnog kola, čime je broj pobjednika prvi put premašio onaj osvajača Davisovog pokala, a pitanje je hoće li JGL ikada imati petnaest ukupnih pobjednika…
Nikica je deseti put gipsao brže od 40 minuta, čak deveti put zaredom. Lino je to učinio peti put u nizu, čime se izjednačio s Voždom i uzaludnim Šivkom…
U ukupnom broju dolazaka imamo šest jubilaraca: Lino, Pena, Jeka i Mikša s 20 te Jašo i Cohi koji su postali dvoznamenkasti.
U In a row rubrici Kostelić ne propušta dvije i pol godine, Pajo i Vukodlak (operacije bruha i koljena) godinu i pol, Pena pola godine. Mikša je na 20 (nije propustio otkad se prvi put pojavio),  a Jeka i Mirela na 10.
Kao što nije bilo novih, tako nije bilo ni osobnih rekorada među osam žemskinja, ali je zato bilo toliko muških, nekih opako vrijednih. Osim već spomenutog Mačkovića, PB je skinuo Toni Matić, koji u svoja četiri nastupa svaki put gipsa sve bolje, ovoga puta po mrklom mraku od početka do kraja. Isti slučaj je i Lovrić, također u četiri pokušaja svaki put bolji od prethodnog, popravio se za minutu i 36 sekundi te skočio s 61. na 45. mjesto. Sljedeći slučaj je Dražen Krajcar koji se u ovim uvjetima popravio za 31 sekundu. Stan je najbolji rez popravio za 37 sekundi, a on dolazi već godinama. Frane je u drugom nastupu (prvi bio prije sedam mjeseci) napredovao minutu i pol, a zaboravio sam staviti PB pokraj njegovog imena, ispravit ću to. No, PB-ovi od najveće vrijednosti su onaj Andražev (za 46 sekundi) čime je izjednačio Linin rekord (dijele deveto mjesto), a pojavio se nakon četiri mjeseca i pobijedio prvi put u petom nastupu. Životnu formu i dalje održava i poboljšava Letz, postavlja PB treći put zaredom, drugi put u nizu je na postolju i prvi put gipsa ispod 39 minuta u 45. nastupu!!! Što bi rekli na Ravnicama: “Alal mu vera!”
Ostali, kaj da vam velim, train harder, zašutite i vlak, primite se posla and stuff… Jeka pobjeđuje peti put u dvadesetom nastupu i osigurava ukupnu pobjedu, iako su joj slabiji rezovi ove godine bili samo prvo i drugo kolo. Kolac peti put druga u devet nastupa. Sonja je gipsala nakon tri mjeseca Švice i, premda je išla četiri minute slabije, skoro da je ponovila plasman od zadnjeg puta (31./5. / 30./5.). Nego, Sonja, da te nekaj pitam: Si se vratila? Mirela je išla drugi rez sezone i izjednačila drugi najbolji plasman (četvrta). Jednom je bila treća i to u svom prvom nastupu u petom kolu JGL 5, a to joj je do prije dva kola bio PB. Lucija je drugi put u nizu u TOP 10, a ovo joj je najbolji plasman i među ženama i ukupno, isto kao i Ani Ž. Od deset ovogodišnjih kola, Paula samo u drugom kolu nije bila treća ili četvrta, nego – peta!
Od muških nerekordera krenimo također po abecedi: Androić je još jedno kolo i ukupni plasman žrtvovao zbog provjera spremnosti u HV-u. Vuki je u zadnjih šest kola bio između 14. i 20. mjesta, nedostaje mu samo 16. Vožd je još jednom jezdio u revijalka stajlu. Buco se vratio nakon pet mjeseci u svom drugom nastupu na JGL 6. Jazz je opet radio incidente: prelazio me doslovno četveronoške prije trećeg stupa (ono, hodam po Gipsu, kad odjednom pokraj moje noge njegova glava!), kasnije ležao na nemarkiranoj kratici. Revijalac Brko treći put je zaredom izvan TOP 10, zbog čega pati ukupni poredak – pao je s četvrtog na sedmo mjesto. Susjedi po abecedi Kostelić i Koštan opet su gipsali zajedno. Marović je u tri kola drugi put 23., a bilježi 29. nastup zaredom, bez propuštanja otkad se pojavio na JGL. Damir Mikoč vratio se nakon tri mjeseca u svom drugom nastupu ikada. Otkad je dr. Mikša prvi put išao ispod 50 (5. kolo), više se nije vratio preko, dakle, šest puta u nizu. Nakon četiri plasmana izvan TOP 10, Eddie se vraća u pravu formu za napad na treću titulu u Mrak kombi! Cohi je revijalio nakon PB-a u prošlom kolu. Pajo je zakasnio na start i još jednom išao oko 45 minuta (četiri ovogodišnja rezultata između 44:57 i 45:02). Chicar bilježi najduži niz u TOP 10 (pet puta), a bio je sedmi put sedmi u svojih 35 nastupa. Pena je išao season worst, ali prvi puta bilježi sedam prvih srijeda u mjesecu na Gipsu zaredom. Sablja se vratio u TOP 10 nakon dvaput outside. Sever je nakon ludog PB-a i četvrtog mjesta triput zaredom izvan TOP 10. Nikica je kao i Pajkan zakasnio na start, ali je ovim kolom i matematički osigurao ukupnu pobjedu, čime postaje peti pobjednik JGL-a. U svojih 11 nastupa bio je sedam puta prvi, jednom drugi i dvaput četvrti. Somina je prvi put skupio tri kola u nizu. Alen se čuvao za polumaraton. Turk se vratio nakon sedam mjeseci i ponovio osmo mjesto iz tog kola kada je zadnji put gipsao. Turky nikad ne kiksa, a očito kreću pripreme za Mrak kombu i prvi nastup u prvoj ligi, zato čuvajte se prvoligaši jer najbolji je na snijegu što je pokazao svojom jedinom pobjedom u dubokosnježnom 12. kolu JGL 4!! Turkalj je drugi put u sedam nastupa 36., dok je prošli put bio 37.  
Je pa kaj, to je to, ne? 
Sljedeće kolo za pet tjedana – 7.11.
Nego, Sonja, si se vrnula?

Za kraj jedna od najboljih stvari svih vremena u “izvedbi” Jeevesa i Woostera…

http://www.youtube.com/watch?v=JQ_R8QBeYvs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.