JGL SRATISTIKA TE NAJAVA, NAJAVA I NAJAVA

Ajd da konačno ovaj dosadni GPP maknemo s naslovnice…
Najava prva: u srijedu, 5. prosinca u 5 i 30, finiširamo JGL 6 dvanaestim ovogodišnjim i 64. kolom ukupno!
Najava druga: dva dana kasnije, 7. prosinca, podjela medalja JGL 6 kod Hansa u Zlatnom medvjedu, okupljanje oko 18 i 30 na parkingu Bliznec za one koji gore idu pehaka. Dernek od 19 i 30, na činelama nastupa Paula Vrdoljak, proglašenje za žene u 20 i 45, a za muške u 21 i 15.
Najava treća: nakon prvog kola JGL 4 i Japetića, s upravom Nacionalnog parka Risnjak dogovoren je spektakl – drugi Gelender u Gostima, peto kolo JGL 7, 1. svibnja 2013.! Detalji u travnju sljedeće godine…
A  sad – sratistika, štono bi rek’o naš narod – fucking finally…

Što može biti posebno u jednom običnom, jedanaestom kolu JGL 6? Puno toga, uostalom, kao i uvijek…
Jedanaesti mjesec uvijek je poseban jer zbog povratka na “zimsko”, a zapravo normalno, računanje vremena, sviće ranije nego u desetom kolu, nešto slično kao treće i četvrto. U trećem mjesecu svane dosta rano, a onda bi bilo za očekivati dan cijelo vrijeme u četvrtom, ali ne bude tako zbog prijelaza na ljetno vrijeme. Ovo jutro nije ponudilo crvenu zoru, ali je iznjedrilo meni dosad neviđenu scenu – polovicu grada u magli, a polovicu čistu, prava filmska scena, ali u originalu.

Brojka od 55 ljudi ovo kolo svrstava na šesto po brojnosti na JGL 6, a to je ujedno i najveća brojka iz prethodne godine koja se dogodila i u sedmom i u devetom kolu JGL 5. Od tih 55, njih 34 bilo je i na prošlom kolu. Za razliku od tog kola bez novih duša i tijela, ovoga puta bilo ih je šest: tri cure – Sandra Juhaz, Tajana Valentić i Ana Bavčević, dva momka – Ivan Bernatović i Dario Rocco koji je snimao filmić za sportsku televiziju te jedno nenormalno biće u liku Damira Rogića. Naime, tip se pojavio prvi put, nakon što je ove godine skinuo 40-tak kila, trenirao koji mjesec, startao lagano, prešao me tek na onom najstrmijem usponu prema Leusteku gdje sam već u “ruke na koljenima puf pant” modu, prozujavši pored mene nevjerojatnom brzinom trčeći cik-cak, presjekao Gips i krenuo dalje prema zapadu, poslije toga zalutao još dva puta i išao 37:30 po mraku!!! S tim rezultatom automatski je uskočio na osmo mjesto rang liste svih vremena i naravno da je to uvjerljivo najbolji rezultat kola održanih u studenom, a Linin uvjerljivo drugi, no kad bi Rogić ostao u treningu do proljeća, siguran sam da bismo imali napad na rekord. Ta je reza ujedno i treće najbolje debitantsko vrijeme! Ostalih šest, ako sam dobro pročešljao sratistiku, koji su prvi put išli ispod 40 su: Lovelos 35:20, Markica Rajković 35:37, Muratti 37:50, Nikica 38:48, Andraž 39:20 i Matjaž 39:26. Andraž i Matjaž, a vele da jedan od njih nije Slovenac 🙂 Od njih sedmorice, Lovelos, Markica i Muratti su to učinili ljeti po danu, a ostala četvorka po noći, Niki, Andraž i Matjaž u dvanaestom mjesecu. Izazov za Nikicu, Andraža, Linu, Rogića i ostale divljake ako se pojave: u prosinačkim kolima najbolje je vrijeme Nikičino 38:48!
No, Rogić se tu nije zaustavio, nego je ubrzo dvaput rušio rekord staze na ligi Lagvić!!!
Rogić je šesnaesti pobjednik pojedinačnog kola na JGL, a u zadnja dva kola treći put se dogodila situacija da imamo dvaput zaredom novog pobjednika. Nakon četiri različita pobjednika u prva četiri kola, situaciju s različitim pobjednicima u nizu čekali smo do zadnjeg kola JGL 4, kad je u dubokom snijegu pobijedio Turk i prvog kola JGL 5, kad je pobijedio Brko Jurić. Ta situacija ponovila se godinu dana kasnije – 12. kolo JGL 5 Nikica, a 1. kolo JGL 6 Vitja, a treći put zbila se u zadnja dva kola, Andraž pa Rogić.

Kad smo već kod Andraža i osobne statistike, majstor se izgubio slijedeći Rogića i sad bih ga ovdje tako rado ismijavao da mu se osvetim za sva buduća deranja po šumama i gorama naše zemlje ponosne, ali ne mogu jer majstori orijentacisti ne uče staze napamet i bez karte nisu svoji, tako da, eto, uzet ćemo to pod rubriku “dogodilo se”, noć i te stvari… 
Koliko je teško rasturati u tim uvjetima dokazuju samo tri osobna rekorda, a znamo da ih je ljeti gro. Ti rekorderi su u ovom kolu bili samo muškići: Lovrić za 5 sekundi u petom nastupu, svaki put sve bolje i prvi plasman u prvih deset, Toni Matić za 15 sekundi, također u svojih pet nastupa svaki put sve bolje, a Frane u tri nastupa isto svaki put brži, ovoga puta za minutu i 50 sekundi. 
Kad su već samo muškići rušili lične, ajmo nastavit s njima. Damir je dobio svoje zaslužene hvalospjeve, a drugi je treći put zaredom i peti put ove godine bio Lino, ujedno i teoretski osiguravši svoju prvu (srebrnu) gelender medalju. Usto je i šesti put u nizu išao ispod 40, po čemu je drugi iza Nikice koji ih ima devet, ali Linin niz je živ, za razliku od Nikičinog koji je svoj prekinuo zbog romantičnog izleta u Rim, ujedno prekinuvši i niz od 11 dolazaka zaredom. A kad smo već kod prekinutih nizova, najduži je prekinuo Vukodlak (19), a nije zanemariv i onaj Androićev (12). Jubilarci iz te rubrike su Marović s 30 (ne propušta otkad se prvi put pojavio), Paula s 25 (dvije godine bez prestanka), Pajkan s 20 te Kolac i Sever s 10.

Letz je nakon tri PB-a i dva postolja u nizu bio četvrti. Šime se u oba ovogodišnja nastupa vukao za mnom i lagano odskakutao prije cilja. Sam se mogu pohvaliti jubilarnim 60. nastupom. Sever se u desetom ukupno i in a row jubilarcu nakon tri loša nastupa vratio u TOP 10, Eddie se lagano zahuktava za napad na treći naslov Mrak kombe, a Vođa ostaje enigma, baš kao i Turk, crni konj prve lige Mrak kombinacije!
Sabljoni je malo prejako startao, ali sigurno drži ukupno šesto mjesto. Chic je prva četiri kola, ubijen Trek ligom i zimom, bio izvan prvih deset, onda je šest zaredom bio unutra, ali čim je ponovo zazimilo, doviđenja… Pari nam se vratio jubilarnim dvadesetim nastupom, pohodio je prvih pet ovogodišnjih kola, a onda sljedećih pet apstinirao. Brko je imao gipserski srebrni jubilej – 25. nastup. Stan je zadnja tri gelendera utrpao unutar 37 sekundi i između 14. i 16. mjesta, samo devet sekundi od rekorda. Pajo je sedam od jedanaest nastupa ugurao između 16. i 19. mjesta. Hanzeštad Hamburg Hrvoje Huzanić gađa samo neparna kola – 7., 9. i 11. Dražen je dobio Kolac u fudbalersko/biciklističkom okršaju u finišu. Pena je gipsao sedmi put zaredom, dvije sekunde bolji, a mjesto slabiji nego u prošlom kolu. Kova se pojavio nakon pola godine, a Mikša išao sedmi put u nizu ispod 50, uz zadnja tri između 25. i 27. mjesta. Račić je išao treći najbolji rez nakon jednomjesečne stanke, a Somina je prvi put pohodio gelender četvrti put zaredom, uz samo 31 sekundu slabije vrijeme od rujanskog osobnog rekorda. Radan je gipsao drugi put, ali lagano, čuvajući se za Stareka. Crnković također drugi put, minutu slabije nego u osmom kolu. Špoljar je u zadnja tri kola konstantan između 33. i 38. mjesta. Duo Kos(telić)-Koš(tan) opet je nastupao u revijalnom tonu, s tim da je Jošku ovo (polu)jubilarni 35. put. Buco Hudec je prvi put od JGL 4 uhvatio dva u nizu (tad je imao 4). Marović je 30. jubilarac proslavio personalvurštom. Zovko je zadnja dva nastupa namjestio unutar 11 sekundi, a Boj Paris unutar 23. Dr. Radić nastupio je pet puta od petog kola JGL 3, ove godine na prvom i jedanaestom kolu, a s njim je gipsao njegov trener/pulen Trodupli Dikon. Vida je još jedan jubilarac (deseti nastup) uz kuriozitet da je drugi put zaredom zauteo 44. mjesto. Vitja je izjednačio Jankovića u najbržem odustajanju, dovukao se do drugog zavoja ceste iznad Pilane i otišao doma spavati jer u mnoštvu nije prepoznao Rogića kojeg je došao vući (kao da bi mogao).

Kod emica, Kolac je bila treći put prva u deset nastupa, a Jeka zvana Druga je nakon dva prva mjesta opet (vidi vraga!) druga! Paula je u prošlom bila ukupno 27. i 3., a u ovom 26. i jope 3. Prošlogodišnja pobjednica Ana G. vratila se nakon dva propuštena kola, a Mirela je revijalijala bolesna. Maja Š. gipsala je četvrti put na JGL 6 nakon četiri kola apstinencije, zajedno s Vandom, kojoj je ovo bio treći put ukupno. Andrea je bila prvi put ove godine u društvu Maje 5. Bo je vodila Anu B. Žani je bio (polu)jubilarni 55. put, s tim da je ponovila plasman iz 9. kola – 51. mjesto ukupno i 12. među emicama.

Šta reći? Bliži se Mrak komba i često se sjetim lajtmotiva prošlogodišnje, a taj je “Šta reći?” 
Medalje su podijeljene, kako bi rekla jedna djevojka, univerzum bi se trebao okrenuti da se tu nešto promijeni, no dečki neće biti mirni, upitno je četvrto mjesto, Brko i Chic ganjaju Sablju na šestom, a Jazz, Vođa, Androić, Sever i Eddie gonjaju TOP 10, dok bi poznata klauzula mogla opako ispremiješati poredak, kao i svake godine uostalom.
Vidimo se u srijedu na startu i u petak kod Hansa, a za ovaj put imamo ovu, meni najbolju verziju:

http://www.youtube.com/watch?v=9oYJYl6UZVk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.