Western States 100M

ws1

ws1

Jedna od najstarijih svjetskih stomajlerica igra se zadnji vikend u lipnju, točnije isti dan kad će Bojan, Batica i ostali jezdit po Velebitu u potrazi za geMpardom!:)

Prošle godine na Western States stotki fajtali su se najjači svjetski ultra traileri. Pratili smo to na već pomalo zaboravljenom sljemegelenderu, a ovaj puta najava ide na ovom ipak ne tako opskurnom sajtu. U nastavku predstavljamo par glavnih junaka ove priče…

Ove će se godine ultra trail elita pofajtat na dvije stomajlerice, jedna je već gore spomenuta WS100,  a druga je svima poznat UTMB koji se igra zadnji vikend u osmom mjesecu. Razlika im je u usponima i silascima, te naravno terenu za trčkaranje/hodanje. WS100 ima nekih 5500 uspona i oko 7000 silaska, a UTMB broji 10000 gore i isto toliko dole.
Inače ove godine je prvi put da ameri u velikom broju pohode UTMB – mjesto gdje je zasada nedodriljiv Kilian Jornet, rekorder staze i dvostruki pobjednik. Treba spomeniti da je Kilian vladavinu na UTMB preuzeo o Marca Olma također dvostrukog pobjednika i tadašnjeg rekordera staze. Marco Olmo rođen je 1948. i radi na bageru,a trčkarat je počeo u kasnim četrdesetima- samo da se napomene!

ws2

WS100 često ima problema sa snijegom na stazi tak da imaju par rezervnih varijanti ako negdje ne bude prohodno, a ove godine je baš tak – neprohodno! Snijeg je na stazi prvih 20-30 milja i organizator upozorava na opreznost i odgovarajuću obuću na nogama, dakle problematično bude na spustevima, otežano će se trčkarat uzbrdo i mokro granje je na stazi. Također, organizator si daje pravo promjene dijela staze u zadnji čas,pa u obavijesti stoji da će se dan prije starta točno znati ovogodišnja tura.

Tko su glavni kandidati za zlato:

WS3

GEOFF ROES – prošlogodišnji pobjednik i rekorder staze (15:07:04 – strašno vrijeme), rasturio je Kiliana i Krupicku u zadnjoj četvrtini rejsa i lakoćom skinuo rekord staze. Ove godine pojavio se na tri rejsa i sve lakoćom pobjedio – 100M, 50M i 50km. Ovu stomajlericu prije dva mjeseca išao je 16:32:00. Prošle godine pobjedio je skoro sve trke gdje se pojavio. Dakle, vjerovatno prvi favorit i ove godine, a da li su i ostali spremni da ga prate, vidjet ćemo…

ws3

KILIAN JORNET – osim vladavine na UTMB ima još niz rekorda i prvih mjesta po svim rejsovima gdje se pojavi. Stalno obare rekorde po planinama diljem svijeta, usponi, treverse, reverse, sve visoko i jako visoko…najbolji je turno smučar na svijetu već nekoliko godina. Čini se kao da ga Salomon ne spušta ispod 1000m visine, čovjek živi gore!:)
Prošle godine prvi put se pojavio na WS100 i pofajtao sa američkim ultrašima, iscurio je pred kraj i skoro ostao bez postolja, na kraju ipak bronca. Možda je ipak jači na stazama sa više uspona kao UTMB, ali to ćemo vidjeti krajem osmog iako mislim da će trebati dobro stisnuti da dobije Roesa. Upri!

DAVE MCKEY – uz Karl Meltzera jedan od najboljih američkih ultraša svih vremena, traje već dugo i stalno je pri vrhu. Ove godine tri rejsa i tri pobjede, a najveća je prije mjesec dana na Miwok 100KM – legendarnoj američkoj stotki koja se broji u kilometrima…na Miwoku je dobio dvojicu koju ćemo ispod predstaviti kao favorite – Hal Koerner i Mike Wolfe. Rezultat na Miwok 100KM bio je 8:03:22.
Trenutno je u super formi i po meni veliki kandidat za medalju, samo je pitanje koju!

HAL KOERNER – još jedan dugotrajan ultraš, dvostruki pobjednik WS 100 (2007 i 2009). Prošle godine bio je glavni favorit nakon dvije pobijede zaredom, ali nakon pola trke nije mogao pratiti vodeću trojku (Roes,Krupicka, Kilian)  pa je odustao. Razlog je i u ozljedi koju je vukao i nije se potpuno oporavio. On trči najviše utrka od svih gore spomenutih i kaže da je u najboljoj formi ikad, na Miwok 100KM treći iza Mckaya i Wolfea. Budemo vidjeli može li do treće pobjede…

JEZZ BRAGG  i MIKE WOLFE – englez i amer, mladići u usponu, Bragg je dobio Wolfea na prošlogodišnjem skraćenom, zbog kiše UTMB – 100KM, tam su dernuli i našeg Kliću, Vodju i Hanze!! Wolfe je prije mjesec dana bio drugi na Miwok 100KM sa odličnim rezultatom 8:03:22. I jedan i drugi gdjegod se pojave obično su na postolju ili jako blizu njega tak da vrlo lako mogu iznenaditi.

Kao što vidite nema Krupicke koji se ove godine ozljedio(tibijalka), ali ima još par njih koji bi mogli upast u borbu za medalje.
To su redom: NICK CLARK, jedna pobjeda ove godine na 50M i dva treća mjesta, prošle godine četvrti na Western States. IAN SHARMAN, u veljači pobjednik stomajlerice Rocky Raccoon, ispred Krupicke, reza 12:44:33! Nakon toga na Miwok 100KM deseti, opasan je na sto milja! DAKOTA JONES, četvrti na Miwoku, prvi na dvije pedesetke ove godine. KABURAKI TSUYOSHI, japanac, nitko ne zna u kakvoj je formi,prije par godina na postolju UTMB, odmah iza Kiliana i za kraj ANDY WILKINS – JONES.

Ove godine i slovenci imaju igrača unutra, a to je David Kadunc.

Biti će ovo prava ultraška poslastica!

U sljedećem nastavku o ultrašicama…UPRI!

LINK NA WS100M: TU!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.