UTMB najava + LIVE 2014

arhiva utmb

Live 2014 + najava = UPRI!

http://utmb.livetrail.net/teteCourse.php

http://www.irunfar.com/2014/08/2014-tnf-ultra-trail-du-mont-blanc-utmb-live-coverage.html

Hrvoje Filipić, naš stalni dopisnik iz Chamonixa,  javio se sa najavom UTMB-a 2014. Iako ima velike radove u svom apartmanu u centru, uspio je u zadnji čas naći  komp između gletera, špahtli i kistova. U nastavku pogledajte kratku najavu, a linkovi za UTMB live idu sutra na naslovnicu…UPRIĆ!

Najprestižnija 100 majlerica na starom kontinentu, dužine oko 168 km sa 9600 metara uspona. Pobjednik ove utrke ulazi u anale trail trčanja isto kao i pobjednik Western States 100 utrke na Sjeverno Američkom kontinentu. Na ovu utrku uvjek dolazi nekoliko desetaka prestižnih trkača, tako da je ovo utrka sa najjačom konkurencijom. Uz poznate trkače tu uvjek dolazi i puno manje poznati trkači, ali koji su toliko pripremljeni i nabrijani da ponekad i pobjede kao što je to primjer prošlogodišnjeg pobjednika i treće plasiranog. UTMB je također magnet za natjecatelje iz raznih drugih sportova izdržljivosti, a koji se žele okušati na ovoj utrci. Uglavnom su to razni rekorderi u trčanju na 100 km (po ravnom), 100 milja (po ravnom) 24 satne utrke i sl.

Kružna utrka oko Mont-Blanc vrha započinje u Chamonix-Francuska, odakle ide u Courmayer-Italija, zatim Champex-Lac-Švicarska i onda natrag u Chamonix-Francuska. Ima 26 takozvanih kontrolnih točaka sa 16 okrepni stanica. U prosjeku svakih 10 km okrepna stanica. Utrka se odvija iznad 1000 metara nadmorske visine sa najvisim tockama od oko 2500 metara na koje se trkaci penju 4 puta. Time limit ove utrke je 46 sati,  dok se pobjednik očeukuje za ispod 21 sat.

Kako je ova utrka na starom kontinentu te nije jako udaljena od Hrvatske na startu se svake godine pojavi i nekoliko Hrvata. Na žalost ove godine broj hrvata je osjetno manji (tri), a sve zahvaljujuči Francuskom odabiru kandidata, ali to sada nije važno.

Perjanica Hrvatske i ove godine če biti Goran Lesjak, koji je prošle godine polučio više nego odličan plasman. Naime završio je na 48 mjestu od ukupno 2300 i nešto trkača prošavši stazu za fantastičnih 27 sati i 19 minuta. Ove godine je iskusniji na duzinama od 100 milja, poznaje stazu, te je stekao iskustva na međunardonim natjecanjima, a koliko mi je poznato odradio je i dobre pripreme tako da se ove godine možemo slobodno nadati i boljem plasmanu kao i boljem završnom vremenu, samo je vazno da u utrci prođe sve po planu  što je za ovakve utrke teško očekivati.

Tu su još Andrija Vanjak i Šime Grdović koji su se očigledno dobro pripremili za svoj cilj, a cilj je završiti utrku, što nije nimalo lako. Jer ljudi koji su sudjelovali na ovoj utrci kažu tu nema ravnog djela te se ide dolje ili gore, a uglavnom je gore. 🙂

Top igrači:

Europa

François D’Haene

Francuski vinogradar i trkač, koji pažljivo bira trke i još pažljivije se proprema za njih tako da skoro uvjek pobjeđuje. Prošle godine je pobjedio Kilijana na jednoj od najtežih utrka na svjetu Diagonale des Fous. Ove godine pobjedio je na UTMF i to tako da je došao 1:10 prije Ryan Sendesa a skoro 2 sata prije Mike Footea. Prije dvije godine pobjedio je na UTMBu kada je bio skračen na 100 km.To je čovjek na kojega se treba kladiti.Ove godine na Mont-Blanc 80k dosao je drugi i to 4 minute iza Luis Alberto Hernando s time da treba naglasiti kako je Luis 5 km prije kraja bio ispred 19 minuta.

Luis Alberto Hernando

Jos jedan Španjolac, bivsi olimpijac u Nordijskom skijanju, lagano ulazi u svjet ultra trčanja i ovo mu je prva 100 majlerica. Prošle godine na skoro svim trkama dolazio je iza Kilijana, a ove je godine na Transvulcanici došao ispred Klijana i pobjedio. Ove godine  je pobjedio na Mont-Blanc 80km i ako Francoisu krene krivo ovo je čovjek koji će to naplatiti.

Iker Karrera

Ponovno Španjolac, ali o ovom Španjolcu ne trebamo ništa pričati jer taj di se pojavi tu pobjeđuje, od Tor des Geantesa do Lavareda, te hrpu drugih utrka. Njegova jedina mana je to što je sklon ozljedama i postoji velika šansa da ovu trku neće završiti, a ako ju završi biti će sigurno na postolju.

Naravno tu su i drugi europski trkači koje sada nećemo spominjati, a naravno da su tu i “nepoznati” trkači koji se mogu pojaviti ni otkuda i zgrabiti kakvo mjesto na postolju.

Sjeverna Amerika

Nitko nikada sa Amričkog kontinenta nije stajao na postolju ove utrke i to je veliki trn u oku Amerikanaca, pošto su na svim njihovim utrkama bar jednom pobjeđivali Europljani ili ne Amerikanci (najviše zahvaljujuči Kilijanu).

Ove godine u Chamonix je stigla jaka delegacija predvođena Timothy Olsonom.

To je trkač koji je 2012. i 2013. pobjedio na Western States 100, te drži rekord staze. Prošle godine je bio 4. na UTMBu, a cijelu ovu godinu pripremao se za trku koja je teža od UTMBa, a to je Hardrock 100. Nažalost na Hardrocku je imao probleme tako da je trku završio za njega lošim rezultatom. No, teške treninge je odradio a i na UTMBu možda neće imat problema tako da će možda baš on biti prvi amerikanac na postolju UTMBa.

Dakota Jones

O njemu smo već govorili, ali ćemo opet ponoviti – mladi talentirani trkač koji zna na najtežim utrkama stati na postolje. Kao i Timmy pripremao se za Hardrock 100 ali je zbog ozljede gležnja morao odustati. Sada je u Chamonixu i traži svoji priliku.

Anton Krupicka – Caveman

Svi su čuli za Cavemena i za njegovo prepoznatljivo trčanje u minimalističkoj obuči gol do pasa. Početkom ove sezone vratio se u vrh trail trčanja svojom pobjedom na Lavaredo Ultra Trailu, a sada ponovno traži svoju šansu na UTMBu nakon prošlogodišnjeg odustajanja na 120km dok je vodio utrku.

Mike Foote

Još jedan trkač vrijedan spomena koji je ovu godinu počeo sjajno sa trećim mjestom na UTMF, te drugim mjestom na Lavaredo Ultra Trailu. Nakon Lavareda Mike se nije vračao u Ameriku već je ostao u Francuskim alpama pripremati se za UTMB.

Hal Koerner

Čovjek sa preko 125 ultra trail trka u nogama, jedan od tri trkača koji je pobjedio na Western Statesu 100 i Hardrocku 100 (druga dvojica su Scott Jurek i Kilijan). Dva puta je (ako se ne varam) bio na UTMBu, ali uvjek je nešto krenulo po zlu tako da je ili odustao ili zvaršio sa jako lošim plasmanom. Ako se sada sve posloži mogao bi završiti trku na jako dobroj poziciji.

Kao što sam i naveo tu su mnoga druga poznata i manje poznata imena, a ako vas zanimaju ista pogledajte link: http://www.irunfar.com/2014/08/2014-the-north-face-ultra-trail-du-mont-blanc-utmb-mens-preview.html

Cure

Nažalost ove godine nema cura iz Hrvatske i ako se ne varam (neka me neko ispravi ako sam u krivom) to je prva godina da su samo hrvatski dečki na UTMBu.

Top igračice:

Rory Bosio

Za nju treba samo reći da je prošlogodišnja pobjednica UTMBa, ovogodišnja pobjednica Lavaredo Ultra Traila te da se već mjesec dana priprema u Francuskim Alpama. Ove godine ispred nje može biti samo Nuria Picas.

Nuria Picas

Prošle godina UTMB završila je na drugom mjestu, ali možda zato jer jo je to bila prva 100 majlerica. Početkom ove godine pobjedila je na UTMFu, Transgrancanarici kao i na TNF 100km Australije, a sada je spremna pritisnuti Rory.

Fernanda Maciel

Također jedna dobra trkačica, te kandidatkinja za postolje koja je ove godine ostvarila odlične rezultate. Drugo mjesto na UTMFu, treće mjesto na Transgrancanarici i TNF 100km Australije.

Tu su i druge trkačice, a ako želite saznati nešto više o nima pogledajte link: http://www.irunfar.com/2014/08/2014-the-north-face-ultra-trail-du-mont-blanc-utmb-womens-preview.html

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.