Western States Endurance Run – najava

WS100 - record

O WS100 2014 piše: Hrvoje Filipić

Jedna od najstarijih i najprestižnijih 100 majlerica na svijetu. Pobjednici ove utrke ulaze u anale ultra trčanja. Trka koja je započela davne 1974. godine dijelo je Gordy Ainsleigha, tj. ove godine se održava po 41. put ili ti slavi 40. rođendan tako da je stara kao naš predstavnik Goran Lesjak. Najveće legende WSER-a su Scott Jurek sa 7 pobjeda i Ann Trason sa 14 pobjeda.

Utrka počinje u skijaškom resortu Squaw Valley, Californija, nedaleko poznatog jezera Tahoe na nadmorskoj visini od oko 1890 metara, a završava nakon 100,2 milje u gradu Auburnu, California, na školskom igralištu na nadmorskoj visini od oko 374 metra. WSER ima 5480 metara uspona i 7010 metara silaska. Ove godine 28. lipnja startat će 315 trkača.

Snimku i detaljan opis staze možete pogledati na linkovima ispod:

http://www.youtube.com/watch?v=Rkv3ekELGnQ

http://www.irunfar.com/2013/06/an-obsessives-description-of-the-western-states-course.html

Profil - desno na lijevo 

Rekord staze postavio je 2012. godine Timoty Olson (14h 46min), što ispada u prosjeku oko 5:30 minuta po kilometru. Staza je brza, što se vidi iz rekorda, a samim time i jako zahtjevna. Mnogi trkači na početku krenu prebrzo, a kasnije jednostavno otpadnu kada uđu u kanjone u kojima nema vjetra i gdje se temperatura diže i do 42 stupnja celzijusa.

Hrvatski predstavnik:

Western States Endurance Run po prvi puta u povijesti može se pohvaliti predstavnikom iz Hrvatske, a taj predstavnik je tko drugi nego Goran Lesjak. Sa svojih 40 godina ulazi u skupinu Veterana (Masters), a rekord staze kod veterana postavio je prošle godine Mike Morton (15h 45min) ujedno završivši 3. u ukupnom poretku. Ove godine četrdesetogodišnji ultra trkač Nick Clark nada se oboriti taj rekord. Ne znam kakve je pripreme odradio naš Goran, ali me to ne sprječava da se nadam da će briljirati, a za mene je briljantno kada se završi staza u limitu, jer se malo ljudi na svijetu može pohvaliti da je završilo WSER, a u Hrvatskoj za sada nitko. Jedini savjet koji mogu dati Goranu je da nikako ne krene jako, što je teško na ovakvoj utrci okružen takvom trkačkom elitom. Treba trčati svoju trku i nikako se ne osvrtati na druge, a vrhunski rezultat doći će sam po sebi.

Trio za pobjedu:

Rob Krar, 2013. godine proglašen je ultra trkačem godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Postavio je rekord R2R2R Grand Canyona (http://www.irunfar.com/2013/05/rob-krars-grand-canyon-r2r2r-fkt-report.html) i pobijedio na UROC 100k (http://ultraroc.com/) na kojoj je zadnjih nekoliko kilometara trčao oko 3,15 min/km. Na WSER prošle godine došao je drugi iza Timothy Olsona, a kako ove godine Timija nema, postoji velika šansa da se baš on nađe na postolju.

Ryan Sandes – o ovom Južno Afrikancu (nije tamnoput) ne treba puno pričat jer gdje god se pojavi rastura, a kada bi nabrojao sve njegove pobijede trebalo bi mi bar dva lista. 2012 godine na WSER došao je drugi odmah iza Timothy Olsona i to u vremenu od 15h 03min, dok je prošle godine zbog ozljede propustio trku. Koliko sam shvatio velika mu je želja pobijediti na WSER, a to se može zaključiti iz toga što se već mjesec dana priprema na stazi utrke, smjestivši se na pitoresknom jezeru Tahoe.

Miguel Heras, još jedna legenda ultra trčanja, kao i Sandes gdje god se pojavi rastura, prošle godine je došao drugi na UTMB. Također spada u grupu veterana, ali ovaj veteran je jedan od kandidata za pobjedu, ako ne odustane zbog ozljede koje ga stalno muče. Ove godine je zbog toga morao odustati od nekoliko utrka.

Kako se ovdje radi o utrci na 100 milja dolje spomenuti trkači također mogu pobijediti:

Ian Sharman, za WSER se priprema praktički od prošle godine kada je otrčao Ultra Grand Slam i postavio novi rekord. Unutar Grand Slama na WSER bio je 4. dok je na Leadvilleu pobijedio. Šta reći nego da čovjek jede 100 majlerice za doručak. Čekat će priliku i ako Krar, Sandes ili Heras pogriješe on će biti tu da ih kazni.

Nick Clark, master klasa, pun iskustva, osoba o kojoj ne treba puno pričat. Na WSER dva puta je bio 3. i zna kako otrčati ovu utrku ispod 16 sati. Nema ambicija pobijediti, što je i teško pored ranije navedenih trkača, ali njegov je cilj skidanje master rekorda Mike Mortona.

Tu su još Dylan Bowman, Jez Bragg, Thomas Lorblanchet, Mike Aish, Max King, Vajin Armstrong, Jorge Maravilla, Brendan Davies, Dominic Grossman, Karl Meltzer i mnogi drugi.

Htio bi samo skrenuti pažnju na Michaela Aish (maraton 2:13) i Max Kinga (maraton 2:14), obojica jako brzi trkači, ali koji možda još nisu dovoljno jaki za odraditi ovakvu utrku u visokom ritmu. Zanimljivo će ih biti pratiti jer je za pretpostaviti da će jedan od njih ili obojica krenuti super jako radeći veliki razmak između glavne skupine, a ako ih netko bude pratio to će biti pravi pokolj na stazi. Zato se u subotu smjestite ispred kompjutera i uz www.iRunFar.com pratite jednu od najzanimljivijih utrka godine, te navijajte za našeg Gorana.

Gospon Gordy

Radi lakšeg praćenja na iRunFar – kontrolne stanice:

Ime kontrole

Udaljenost (milja)

Squaw Valley

0

Escarpment

3,5

Lyon Ridge

10,5

Red Star Ridge

16

Duncan Canyon

23,8

Robinson Flat

29,7

Millers Defeat 34,4

Dusty Corners

38

Last Chance

43,3

Devils Thumb

47,8

El Dorado Creek

52,9

Michigan Bluff

55,7

Bath Road

60,6

Foresthill

62

Dardanelles

65,7

Peachstone

70,7

Fords Bar

73

Rucky Chucky Near

78

Rucky Chucky Far

78,1

Green Gate

79,8

Auburn Lake Trails

85,2

Browns Bar

89,9

Highway 49

93,5

No Hands Bridge

96,8

Robie Point

98,9

Placer High School

100,2

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.