Zimske radosti

White mountains 100

White mountains 100

Tjedan dana nakon prihvata Blatersijanera u Zelini, daleko preko bare, točnije u državi Wisconsin starta zimska avantura Tuscobia Winter Ultramarathon. Tuscobia je jedna od nekoliko takvih ultri koje se održavaju u ekstremnim zimskim uvjetima. Sve te utrke nude tri mogućnosti za prolazak staze, a to su: run, bike or ski…po želji!

Tuscobia Ultramarathon ima tri dužine (150, 75 i 35 milja), a ova najduža je ujedno i kvalifikacijska za upad na najpoznatiju trku/avanturu ovakvog tipa na Aljaski – Iditarod Trail Invitational. Na stranicama svih utrka stoji upozorenje za moguće ekstremne hladnoće, preporuke za adekvatnu obuću i odjeću te kako se ponašati u slučaju  iznenadnih oluja i mećava. Još su tu raznorazna upozorenja u vezi spavanja na otvorenom, pothlađivanja i eventualne evakuacije.

Kao što spomenuh, Iditarod Trail Invitational je najpoznatija i daleko najduža avantura. Staze su 350 i 1000  milja, ali da bi se moglo nastupiti na 1000 milja potrebno je biti finisher na 350, a od ove godine uveli su i kvalifikacijske utrke za nastup na 350 miljica. Vremenski limit za 350 milja je 10 dana, a za 1000 milja punih 30 dana! Samo da se spomene da na svim ovim utrkama nema puno natjecatelja, par desetina na ovim kraćim, a na ovoj tisućici tek nekoliko avanturista. Nije ovo đir a la UTMB ili Cromagnon, GRP ili Škraping!
Put kojim ide ITI je i put na kojem se već jako dugo održava rejs na sanjkama sa pesekima, ne znam kak se to stručno zove, ali kužimo se! Ima dvije varijente – southern & northern route koje se svake godine mijenjaju. Prošle godine je bila jaka mećava i visoki snijeg pa je startala samo trka na 350.

1000 milja: legende su Tim Hewitt, 6x finisher i rekorder on foot – 20 dana, 7 sati i 17 minuta i Mike Curiak, 2x finisher i rekorder on bike – 15 dana, 1 sat i 15 minuta. Kod cura rekord ima Tracey Petervary on bike – 18 dana i 6 sati. Inače ukupna statistika finishiranja u desetak godina je: bike 23, foot 9 i ski 4  – rock on!

Arrowhead 135

Sustina 100K – još jedna od utrka na Aljaski, naravno i kvalifikacijska za ITI, ali je odgođena za sljedeću godinu i vraća se 2014. Točan datum je 15.-17.2.2014. 

White Mountains 100  – stomajlerica, također Aljaska, četvrto izdanje  – nedjelja 24.3.2013.  – limit 48 sati!

Jedina utrka ovakvog formata u Europi je Rovaniemi 150K, Finska 15.-17.2.2013., drugu godinu zaredom na dosta niskim temperaturama. Najavljivali su već prošli tjedan da je zapalo dosta snijega i da su vremenski uvjeti odlični! 

Arrowheead 135 – zatvorene prijave, preko 100 prijavljenih!

Poprilično je velik i popis obavezne opreme na svim ovim utrkama, pa se osim startnine i puta koji treba prevaliti da se dođe do starta dosta potroši i za nabavu svih tih nepromočivih i turbo toplih stvari.
Ali jednom se živi i zašto se ne upustiti u neku od ovih zimskih avantura, meni su jako izazovne!

Uprić!

p.o.s.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.