JGL 14 final by Poljo (Gelender Reze)

JGL XIV – nekrolog (srednjovj. lat. necrologium, od nekro- + -log).

https://youtu.be/JvDLRSTW2rs?t=171
2:51 – 3:03

Prolog
Prvi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj potvrđen je 25. veljače.

Radovi na izgradnji žičare razrovali su stazu što je Sabljonija duboko potreslo te je stavio ovakvu objavu:

ožujak 4, 2020
“Gips era je gotova, staza je u potpunosti demolirana, devastirana i rasturena. Pristup Gelenderu je već neko duže vrijeme neprohodan. Moderna vremena su tu – uništi prirodu i gradi betonjaru.
Do nekih boljih vremena Jutarnja Gelender liga se gasi. Danas je bilo zadnje kolo u formatu Parking – Gips – Gelender. Hvala svima koji ste se budili svih ovih godina i dolazili na prekrasne sljemenske zore. S obzirom na postojeće stanje na cijeloj Medvednici, Sljeme 1M i Traversa su isto upitni za budućnost. Možda su ove godine to zadnja izdanja. Vidjet ćemo kako će sve to izgledati.”

16. ožujka – zatvorene sve obrazovne institucije u Republici Hrvatskoj. Lockdown.

22. ožujka – 6:24 sati, Seizmološka služba Republike Hrvatske zabilježila je snažan potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru, s epicentrom kod naselja Markuševca u Zagrebu, a koji je najjači potres u Zagrebu nakon potresa 1880. godine.

28. studenog – novi, blaži, lockdown.

Eto, takva je bila 2020. godina i još nije gotova, ali četrnaesta sezona JGL-a jest pa je došao red da se osvrnemo na nju.

XIV
Četrnaesta sezona nije bila ljudstvom najlošija, čak štoviše, sa 174 sudionika treća je najbolja nakon desete (184) i šeste (176) što je fascinantan podatak uzevši u obzir na nemile događaje u 2020. godini. Ako gledamo prosjek natjecatelja, koji je bio 45 po kolu, sezona isto tako nije najgora, ali se pozicionirala na osmo mjesto – „not great, not terrible“.
Najviše natjecatelja standardno bude u sklopu Mrak kombe i Grend Sljema pa su tako najbrojnija kola bila drugo i sedmo s brojkom 67.
Iz brojki se da zaključiti da Sabljoni ipak nije ugasio ligu već je uveo novi koncept, tzv. GUG (Gelender u gostima) te se svako iduće kolo odigravalo na drugoj stazi, a i neka kola su zbog epidemioloških mjera imala proizvoljne startove unutar zadanog vremenskog okvira što je doprinijelo uspješnosti održavanja svih dvanaest predviđenih kola te se doguralo do ukupno 160-og.
GUG je donio raznolikost, pa se u cilj utrčavalo na planinarske domove Puntijarka, Runolist i Risnjak te livade Danjka i Mijatovac. Kako je GUG ipak originalno zamišljen da se održava van okvira Medvednice, jedno kolo ove godine je ipak bilo pravo GUG – ovsko i to ono početkom kolovoza koje je u zadnji tren zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta prebačeno s Risnjaka na Japetić i to kolo je imalo najmanje sudionika (24) ove godine.

Interes za JGL je i dalje prisutan te je novih bilo i ove sezone i to čak 51 (15 cura, 36 dečki) te sad brojač pokazuje brojku od 627 ljudi koji su barem jednom okusili ovaj jutarnji ritual.

In a row
Četiri jahača i dalje uzastopce jaše Ivan Golec (130), Goran Marović (127), Josip Kostelić (122) i Goran Mikša (118). Kakve su to brojke govori podatak da je idući pratitelj Sabljoni daleko iza njih s „tek“ 31 uzastopnim nastupom.

Kad smo ga već spomenuli, Sabljonija ćemo iskoristiti za prelazak na iduću statističku rubriku.

Jubileji iznad stotke
Ove sezone lijepe jubileje ostvarili su već spomenuti gazda lige koji je u 9. kolo upisao svoj 150. nastup. Batica u osmom skuplja svoj 110. nastup, Letz u devetom 140. nastup i u predzadnjem kolu Paula dolazi do svog 100. nastupa.

Prelazimo na iduću rubriku vezanu uz broj nastupa.

Povratak otpisanih
Silent Dob je prekinuo šutnju i pojavio se nakon 106 propuštenih kola iliti skoro devet godina čime je postavio apsolutni rekord nepojavljivanja. U ženskom svijetu najviše propuštenih kola, njih 59, skupila je Lovorka Čaja.

Br. kola Ime i prezime Datum od Datum do
106 Branko Dobranić 09.07.2011. 07.01.2020.
59 Lovorka Čaja 06.03.2015. 05.06.2020.

Slijedi popis onih koji su se uprizorili nakon više od 12 propuštenih kola.
Ivan Milinković (96), Lino Legac (63), Vladimir Končar (61), Perica Kišiček (60), Tihomir Golner (60), Ivan Vida (54), Zoran Košćak (48), Karmen Kostanić Jurić (47), Nikola Špoljar (46), Šime Sušić (42), Ana Štefulj (33), Stjepan Domagoj Dorotić (29), Mirja Pavić (26), Joey Battafuco (24), Dejan Ćurik (23), Frane Marković (17), Ivan Slukan (16), Matija Marić (16), Ivan Pravdić (15), Maja Pirija (15), Ante Ivančić (13) i Margita Soldo (13).

Među navedenima treba izvojiti jedno ime koje zaslužuje svoj pasus.

Batica
Propustio cijelu 11. sezonu, u 12. sezoni skupio samo prva dva kola u sklopu Mrak kombe, pa ga nije bilo cijelu 13. sezonu i onda se vratio ove sezone jači (čitaj deblji) nego ikad. Stidljivo je najavio svoj povratak pojavivši se na čak pet kola Mrak kombe početkom godine te je uvođenjem GUG-ova počeo uredno voditi ljude na proučavanje staza. Na četvrto i peto kolo je čak dolazio s nekim manjkom kila, ali i dalje ni sjena onoga kakav je nekad bio, više nešto bliže oblaku. Dva pojavljivanja uzastopce na već spomenutim kolima su ga iscrpila te je opet pao u depresiju iz koje se pokušao izvući na pravom GUG-u u kolovozu, ali nije uspio. To je bilo to od njega za ovu godinu. Šteta, a kakav je atleta to nekad bio – 110 nastupa od toga 68 in a row, 6 zlata, 9 srebra, 15 bronci, jest da zadnja medalja datira iz ožujka 2014., ali to ne umanjuje njegovu veličinu. Vidjet ćemo što godine pred nama donose i hoće li doći do njegovog big comebacka.
Samo ćemo mu staviti jednu izreku za kraj: „If you ran like your mouth, you’d be in good shape“. 🙂

Sva kola
Elza, Marović, Mikša, Letz, Kostelić i Sabljoni su bili najneumorniji i pohodili su sva kola ove sezone.

Medalje
1. Patricia Maras – prva sezona i odmah zlatna. Pet pojavljivanja zaredom, pet uzastopnih pobjeda pa pauza do zadnjeg kola i odrađivanje još jednog nastupa da se zadovolje propozicije za ukupan poredak. Ukupno šest pobjeda u isto toliko nastupa.
2. Ivana Jonke – miss staklenih zglobova, model deep reliefa, voltaren gela, gavezove masti, svinjske masti, meda i ostalih mazalica. Bauerfeind i Walk-hero frendovi osiguravaju njen korak uz potporu Black diamonda. U svojoj petoj sezoni skupila je 11 nastupa i došepala do svog prvog srebra te joj od medalja fali još samo bronca, drvenu već ima – 1 zlato, 1 srebro, 1 drvena.
3. Paula Vrdoljak – apsolutna vladarica postolja (33 zlata, 27 srebra i 20 bronci skupljenih na pojedničnim kolima u 11 sezona). Sedam nastupa bilo je dovoljno za njenu treću broncu. (5 zlata, 2 srebra, 3 bronce)

1. Nikola Smolić – muški pandan Pauli (30 zlata, 42 srebra, 11 bronci u 10 sezona). Devet nastupa ove sezone i peto zlato ukupnog poretka.
2. Goran Đogolović – osam nastupa u svojoj šestoj sezoni i prva medalja.
3. Tomislav Kožić – kao i Đogolović skupio osam nastupa i u svojoj drugoj sezoni došao do svoje prve medalje.

That’s All Folks!

Vidjet ćemo što nam iduća sezona donosi.

Pesimist: “Gore ne može!” Optimist: “Može, može!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.