Okićavanje 14/6/2014

okić


2. KRužok U Gostima

14. 6. 2014. / subota / 10:00h

Preuzimanje brojeva: od 9:00 – 9:45h

START: 10h / CILJ: do 13h

GDJE: Planinarski dom Maks Plotnikov u podnožju vrha Okić u Samoborskom gorju

HRANA I INFO O DOMU:

Hrane i pića ima u domu, u vlastitom aranžmanu.

Upute na Google Maps: https://goo.gl/maps/1jgU8

Info o domu:

http://www.hps.hr/info/planinarske-kuce/planinarski-dom-dr-maks-plotnikov/

http://www.hpd-jastrebarsko.hr/clanak/12

Staza: označena cijelim putem i na svim skretanjima. Trči se označenom stazom bez namjernih kraćenja i poštujući fair-play.

Dodatne info: pratite na https://www.facebook.com/SljemeTrailKruzok

Stazu vam je osmislila Sonja Lesjak.

TRKA ZA ODRASLE:

PRIJAVE: http://racebase.hr/hrv/utrka/157/prijava_na_utrku

Startnina: 30 kn za online prijavljene, 40 kn za prijave na dan utrke.

Dužina staze: 8,2km

Uspon: cca 470m

NOVOST: Dječja trka!

PRIJAVE: http://racebase.hr/hrv/utrka/158/prijava_na_utrku

Startnina: nema

Dužina staze: 1,22km

Uspon: cca 85m

Male natjecatelje u cilju očekuje slatka okrepa.

Naš sponzor je i dalje Sport LAB, a ovo kolo je sponzorirano Inov8icama i novim brandom iz Sport LAB ponude – FootBalance.

Prvi Kružok u gostima (KrUG) trčimo na Okiću, na tom simpatičnom i vrlo upečatljivom vrhu, okruženim prekrasnim zelenim brežuljcima. Okićki kraj, osim po svom vrlo špičastom vrhu, poznat je i po okićkim trešnjama. Okićke trešnje! Niste čuli za njih? Okićke trešnje su čudo ovog kraja, a ipak ih se sve rjeđe može naći po rubovima polja i u dvorištima. Zapravo i ne znamo moželi ih se uopće više naći na placu, ili samo kod susjeda na stablu. Da se razumijemo, nisu sve trešnje okićkog kraja – okićke trešnje.

okicke-tresnje

Da bi narasli ti nevjerojatno sočni plodovi, toliko tamno crveni da izgledaju crni, treba se poklopiti više faktora: posebne stare sorte trešanja, posebna, ne previše plodna zemlja okićkog kraja, i ta naša neobična mikroklima, koja čini da je okićki kraj zimi hladniji i snježniji od Zagreba, a ljeti topliji.
Prvotni naziv KrUGA bio je “Trail Okićkih trešanja”, no smo ipak odustali, jer biste svi očekivali da su vam crne i sočne Okićke trešnje nadohvat ruke tijekom cijele staze. Šteta što su tako rijetke.

Kružok postoji zbog ljepote trčanja u prirodi. Sljeme je nevjerojatno bogato stazama, no i u bližoj okolici Zagreba možete napraviti odličan brdski trening ili trku uz prekrasni krajolik. Okić se pokazao kao izvrsna destinacija da saznate da postoje Okićke trešnje,  da upoznate ruševinu Okićkog dvorca, da pogledate Medvednicu iz neuobičajenog kuta :) i da protrčite našim omiljenim stazama za trčanje.

Sama staza je nešto strmija od staze prvog kola, ali u ovom kraju je nemoguće napraviti manje visinske. Možda u tome leži tajna uspjeha nas koji ovdje trčimo? Nekoliko puta ćete prelaziti potoke, trčat ćete po planinarskim stazama, po livadama, malo i po čistoj šumi, a dio po makadamu.

Dječja trka je relativno kratka i zamišljena je tako da djeca protrče lijepim šumskim putem nizbrdo, malo pokrate po uskoj cestici i onda se single trailom vraćaju uzbrdo prema cilju. Svako dijete može završiti tu stazu, a roditelji mogu slobodno trčati uz djecu.

E, da, skoro sam zaboravila! Štrudle od jabuka i sira su posebno fine pod Okićem :)

Vidimo se na KrUGu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.