Akcija

sljeme

sljeme

U subotu 9.11. PP Medo organizira veliku akciju čišćenja zapadnog dijela Sljemena. Akcija će se odvijati od 10 – 13h na dvije lokacije: Ponikve i Kamenolom Bizek. Povodom čišćenja UPRI poziva sve zainteresirane na trek trejning plus akcija na zapadu Sljemena. U nastavku je više o svemu…

Zapadna trek & clean avantura:

POLAZAK: 7:15h, parking Bliznec
TURA: Parking – Cer – ž. sedlo – Ponikve (dolazak na Ponikve do 10h)
ČIŠĆENJE: 10 – 13h
ODMOR: Glavica do 14h
TURA 2: Glavica – Grafičar – ž. sedlo – Parking

OPREMA: voda, suhe stvari, lampa

AKCIJA ČIŠĆENJA

 –  Zelena magistrala (cesta, Ponikve i prilazni put prema planinarskom domu Glavica i Špilji Veternici)

– Kamenolom Bizek

Mjesto sastanka: završetak Zelene magistrale

Svim sudionicima bit će osiguran pribor za čišćenje i grah u Planinarskom domu Glavica.

Informacije o lokalitetima obuhvaćenim akcijom čišćenja

Oba lokaliteta na kojima će se provoditi akcija izuzetno su važna za bioraznolikost. Kamenolom Bizek osim što je vrijedno geološko područje, ujedno je i važan faunistički lokalitet zbog zabilježenih 12 vrsta gmazova i vodozemaca. Kamenolomi privlače velik broj vrsta zbog pogodne izloženosti (ekspozicije), bogate strukture i brojnih skloništa te nakupljanja vode. Zanimljivo je da se kamen litotamnijski vapnenac iz kamenoloma Bizek koristio za građenje brojnih građevina u Zagrebu kao što su pošta u Jurišićevoj ulici, arkade na Mirogoju te Zagrebačka katedrala.

Ponikve su jedinstven primjer vlažne livade na Medvednici, na kojoj je zastupljena vegetacija tipična za plitke depresije u kojima se u proljeće duže zadržava voda, a s obzirom da se radi o krškom polju (vodopropusne stijene) koje je ujedno i slivno područje špilje Veternice vodena staništa i vodena fauna špilje Veternice ugrožena su zagađenjem površinskih voda na slivnom području što je posljedica poljoprivredne djelatnosti, odlaganja otpada, pranje auta i sve druge oblike zagađenja slivnog područja voda Veternice.

http://www.pp-medvednica.hr/Medvednica_hr/Medvednica_novosti1.asp#N0500403

upri.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.