Na Sleme, na Sleme – izložba

Žičara

Žičara

Na Sleme, na Sleme, na Sleme… pjevali su 1966. na prvom Festivalu kajkavske popevke Tomislav Borić i Radek Brodarec. Ta je pjesma postala i neslužbenom himnom zagrebačkih izletnika koji bi odmor od gradske vreve potražili na vrhu Zagrebačke gore. Nezaobilazni dio tog zagrebačkog folklora bila je žičara Sljeme. Nekima je bila turistička atrakcija, a nekima dobrodošla nužnost nakon što bi se dobro proveselili na vrhu Medvednice.

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 19.06.2013. / 22.09.2013.
radno vrijeme: utorak – petak: 9.00 – 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 – 13.00; ponedjeljkom i blagdanima: zatvoreno
autor stručne koncepcije: Neda Staklarević, Marijo Zrna
autor likovnog postava: Maša Milovac
organizator: Tehnički muzej

Izgradnjom i puštanjem u rad žičare Sljeme definirana je posljednja poveznica Medvednice i njezina vrha Sljemena sa Zagrebom.

S njom su živjele generacije Zagrepčana i njihovih gostiju, a ona je jednakom upornošću odolijevala vremenskim i tehničkim nepogodama. Žičara Sljeme puštena je u pogon 27. srpnja 1963. i ostala je s nama sve do 30. lipnja 2007., kada je zbog tehnološke zastarjelosti prestala s radom.

Na izložbi je na dvadesetak panoa predstavljena povijest žičare te njezin suživot s objektima na Medvednici, a također i što su oni zajedno predstavljali svojedobno u gospodarskom i turističkom smislu za Zagreb. Glavna atrakcija izložbe je orginalna kabina žičare s rednim brojem 2, sada eksponat Tehničkog muzeja. Izložen je i niz drugih predmeta (memorabilija) vezanih za žičaru Sljeme. Na LCD monitorima možete pogledati i arhivske zapise iz života žičare, koje je za potrebe izložbe ustupio HRT.       

Izložba Na Sleme, na Sleme… biti će otvorena od 19. lipnja do 22. rujna 2013. u uredovno vrijeme Muzeja, a ulaznica za stalni postav ujedno je i ulaznica za izložbu.

UPRI u Tehnički muzej!

Savska cesta 18, tel. 48 44 050

info@tehnicki-muzej.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.