GPP

Bijele stijene

Bijele stijene

„Goranski planinarski put je obilaznica kružnog oblika koja prolazi velikim dijelom Gorskog kotara. Zalazi u dijelove nepoznate planinarima, a obilazi i one najpoznatije. Prolazi neobično slikovitim naseljima, vodi na vidikovce i u duboke šume, obuhvaća prirodne i kulturne znamenitosti.“

(iz vodiča i dnevnika: „Goranski planinarski put“, nakladnik HPD Zagreb- Matica).

Uglavnom, kad je tako (ne samo da se prolazi kroz slikovita, nego i kroz NEOBIČNO slikovita naselja), što se čeka? Zašto Gelender družina oklijeva doći u Severin na Kupi na legendarno stajalište buseva? Zašto je problem proći tih 280 ili koliko već (tovariš Lino, pomozi s brojanjem) km?

Pa, sjajna vijest je da se čeka samo da snijeg padne i da se otopi. Nakon toga Gelender brigada i ostali zainteresirani ljudi dobre volje sa nabijenim kvadrima KREĆU na veliku odiseju.

Dakle, ako će sve biti kako treba, negdje u kasno proljeće 2013., ide se na veliku i zabavnu underground avanturu- etapni prelazak cijelog GPP-a. Ideja je da se svaki dan pređe nekih 50/60+ km prethodno određenih etapa do nekog skloništa/doma/noćenja. Polasci će biti u cca 7-8 ujutro svaki dan, a tempo kretanja je proizvoljan (naravno, bitno je doći u nekom limitu). Etape još nisu finalizirane, no pretpostavljamo da će nam za obilazak cijele trase trebati oko 5 dana.

Ideja je da se držimo staze i da ne drljamo s orijentiranjem. Dužina trase je sama po sebi respektabilna i nema smisla dodatno otežavati stvari. GPP bi trebao biti dobro markiran, ali navodno ima nekih dijelova kod kojih ima malih problema, pa ćemo se za to dodatno raspitati ili provjeriti na terenu/kod nadležnih.

O logistici, obveznim stvarima u ruksacima i svemu ostalom naknadno, no sigurno je da ćemo svi nositi majušne vreće za spavanje, napravit ćemo si majice za neku  startninu, možda sredimo da nam se koji dan donese neka klopa (osim onoga što možemo nabaviti dok prolazimo kroz npr. Skrad, Tuk, Tršće itd.) i sl.

Više detalja o svemu će se objavljivati naknadno i ovo je samo ispitivanje terena. Pratite stranicu i trenirajte kako bi već nakon prve etape uzeli žutu majicu.

Jedva čekam da od Paravićeve mize krenem prema Jelencu!

P.S. Nema razloga da kao pripremu za GPP negdje u ožujku ne održimo i najjači trening u Hrvatskoj: Že100ko II.  Radne verzije staza: ista trasa, ista trasa u drugom smjeru, druga trasa i druga trasa u drugom smjeru.

Zapisao: kapetan M.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.