Mezzalama Trophy

Za opuštanje prije MK kratki članak o turnim avanturama!

Mezzalama Trophy najviša je turnoskijaška utrka na svijetu, locirana u planinskom masivu Monte Rosa, Italija. Na trci se prolazi vrh Castor (4226m) i strmi greben Lyskamm (4150m).

Mezzalama Trophy je ujedno i klasik jer se prvi puta održao davne 1933. godine, ali je nakon šest godina rejs vjerovatno zbog rata prestao da bi se ponovno održao 1971, 1973, 1975 (kao prvo svjetsko prvenstvo) i 1978. Utrka je timska po tri člana u timu i sa Patrouille des Glaciers i Pierra Menta čini takozvani BIG THREE – tri naj turnoskijaške utrke na svijetu.

{youtube}lJ39Gdp2z74{/youtube}

Trophy je ime dobio po utemeljitelju turnog skijanja u svijetu Ottorina Mezzalame (9.5.1888. – 23.2.1931.). Mezzalama je poginuo u lavini kada je uz njega nestalo još 20 alpinista.

Prošle godine na trci je pobijedo tim Kilian – Didier – William, ovaj Kilian je naravno Kilian Jornet najbolji svjetski ultra trailer i turnoskijaš, a zanimljivo je da je u četvrtoplasiranom timu ITA- SLO nastupio i Nejc Kuhar, jedan od najboljih brdskih trkača i skijaša iz Slovenije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.