Strahinjščica – Kajbumščakov put

Kolodvor v Krapini

Kolodvor v Krapini
PD Strahinjščica otvorilo je davne 1979. Kajbumščakov put povodom svog osamdesetog rođendana. Kajbumščakov put povezuje Strahinjščicu i Brezovicu, a ime je dobio po dedeku Kajbumščaku kojega spominje Vladimir Nazor u svojoj pjesmi o Krapini i Zagorju.

Naš mali trek kružok (Mukki, Letz, Suhi & Aj) u subotnje jutro napunio je auto i krenuo prema Krapini sa ciljem prolaska osam kontrolnih točaka Kajbumščakovog puta, i to u jedno danu! Naime, u vodičima i pl. dnevnicima preporučuje se obilazak puta u dva dana, sa noćenjem u pl.domu Strahinjščica.

Mi smo krenuli iz Krapine, sa željezničkog kolodvora gdje nije bilo žive duše, ali sam kolodvor ima dobru prolaznu ocjenu – grijanje, pvc vrata, tri klupice za ćorku i dva stola…sve u svemu kvalitetno!

U nekih 2 km trčkaranja kroz centar Krapine osjetili smo iznenađene poglede domaćina sa upitnikom iznad glave: “Ko su ovi?” i “Kaj je nekakav maraton?”. Subotnja špica u Krapini možda je po prvi puta doživjela tajce, mjehove i male gamašice! Do Lovačkog doma koji je ujedno i kt1 dolazi se cestom, a nakon njega ide upri uspon kroz maglu u nadi da ćemo što prije uhvatiti sunce. Znamo da je gore i da nas čeka, ali ne znamo na kojoj visini ćemo izaći iz magluštine i mraza.

Upri

Lagano trčkarajuć prolazimo  Šušelj breg i Radoboj, te na usponu prema najvišem vrhu Sušec (kt4) hvatamo sunce. Iako je do sada staza bila jako lijepa, zapravo tek ovdje dolazimo u pravu idilu Strahinjščice, a to je grebenski put, većinom single trek koji nas prati sve do silaska sa Strahinjščice i prelaska na Brezovicu. Super su i strme padine sa obje strane tog prekrasnog grebena.

Pri vrhu...

Nakon vrha Sušec prolazi se pored uzletišta za paraglajdere (super vidikovac i klupica), te malo niže pored doma koji je otvoren od aprililija do kraja listopada.

Vidikovac - uzletište paraglajderaGreben Strahinjščice

Nakon silaska sa Strahinjščice, malo asfaltiranja u predgrađu Krapine i ulazak na opasan upri uspon prema vrhu Brezovica. Nekih 400m uspona na 1,5km…da je rejs tu bi sigurno bio filter! 🙂
Od Brezovice lagano trčkaramo nizbrdo i prolazimo vrh Tri kralja(kt7) i nalazište pračovjeka u Hušnjakovu (kt8). Tu je muzej i Neandertal pab!

Nakon svega povratak na prugu i run do kolodvora gdje je svlačionica…

Vrijeme: 4h 30min
Dužina: 27,5km
Uspon: 1450m

Tehnikal: jedan nokat, jedan žniranac na Salomonki i mali dio staze kod vidikovca Slon (kt5).

UPRI do sljedećeg kolodvora!

Sablja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.