HARDROCK 100

Start: Petak 11. srpnja u 14:00 sati po našem vremenu.

Piše: Hrvoje Filipić

Kružna je trka koja se održava od 1992. godine a započinje i završava u Silverton, Coloradu, dužine je 100,5 milja (161,7 km) sa 10 000 metara uspona i toliko metara silaska. Trči se u planinskom gorju San Juan
Ovo je jedna od najtežih utrka na svijetu i to iz razloga što je najniža točka trke na oko 2 340 metara nadmorske visine dok najviši dio trke prelazi preko planinskog prijelaza na visini od 4 280 metara. Trka se u prosjeku odvija na nadmorskoj visini od oko 3 400 metara. Također je potrebno naglasiti kako je staza jako slabo označena tako da je gubljenje na stazi često. Kako je staza kružna jedne godine utrka ide u smjeru kazaljke na satu dok sljedeće ide obrnuto. Samim time postoje i dva rekorda staze. Rekord staze u smjeru kazaljke na satu drži Kyle Skagges 23:23:30 (2008. godina), dok obrnuto rekord drži poznati francuz Sebastien Chaigneau 24:25:50 (2013. godina).

Utrka je osim svoje zahtjevnosti specifična i po tome što na njoj može sudjelovati samo 140 trkača. 35 je novih trkača, 35 veterana (oni koji su istrčali Hardrock 5 i više puta) i 70 drugih trkača. Trkači na utrku ulaze isključivo putem lutrije i ne postoji nikakav drugi način ulaska na trku (za razliku od europskih utrka na koja elita dolazi kad hoće i kako hoće). Kilian Jornet zadnje tri godine pokušava ući na trku i tek mu je sada to pošlo za rukom. Također je potrebno naglasiti da jednom kada ste izabrani za sudjelovanje na utrci morate na nekoj drugoj utrci volontirati najmanje 8 sati. Ove godine Kilian je volontirao na 80 k Chamonxa i to na način da je novinarski je pokrivao utrku.

Mogući pobjednici:

Kilian Jornet – što o njemu reći živuća legenda trail trčanja, gdje god se pojavi pobjeđuje i to uglavnom sa novim rekordom staze. Što je nabolje pobjeđuje sa takvom lakoćom da je to nemoguće opisati. Jedino je imao problema kada je prvi puta došao na Western states 100 gdje je, za njega, iznenađujuće završio na trećem mjestu. Vratio se sljedeće godine bolje pripremljen i pobijedio. Postoji mogućnost da je i na Hardrock došao nepripremljen i možda će zbog toga biti kažnjen ali u ovoj utrci teško je izaći na popravni jer morate ponovno biti izvučeni u lutriji a to je jako teško.
Seb Chaigneau – najpoznatiji Europljanin u The North Face timu, sa zavidnom trkačkom karijerom iza sebe. Prošlogodišnji pobjednik Hardrocka i rekorder staze. Ove godine došao je puno ranije aklimatizirati se i pripremiti za utrku. Seb će kao i prošle godine, što se pokazalo izvrsnim, za pacera uzeti nikog drugog do Scott Jurek (također pobjednik ove utrke i to 2007 godine). Oboje odlično poznaju stazu i to je prednost Seba.

Dakota Jones – mladi talentirani trkač, koji je pobijedio na mnogim prestižnim trkama. 2012. godine na Transvulcania došao je prvi ispred Kiliana, što nam govori da zna pobijediti i kada je konkurencija najjača. 2011. godine bio je drugi, a 2012. godine bio je treći na Hardrocku. Kako je Dakota iz ovog kraja utrku poznaje u najsitnije detalje i jako je motiviran da pobjedi što će ove godine biti jako teško uz sva ova vrhunska imena.
Julien Chorier – Francuz koji se za svaku utrku priprema do najsitnijih detalja i kod njega se ništa ne dešava slučajno, a što je utrka duža i zahtjevnija on je sve bolji i bolji. 2011. godine pobijedio je na ovoj trci, a ove godine je u izvrsnoj formi što je dokazao svojim drugim mjestom na Transgrandcanari i to ispred Timothy Olsona.
Timothy Olson – za ovog trkača dovoljno je reći da je 2012. i 2013. godine pobijedio na Western States 100 te drži rekord staze. Ovaj puta će se okušati na drugačijoj stazi sa najjačom konkurencijom na svijetu.
Tu su i Jeff Browning, Joe Grant, Adam Campbell, Jared Campbell, Tsyuoshi Kaburaki kao i drugi koji bi ako im se sve poklopi mogli pomrsiti račune gore navedenim.
Na ovoj utrci će pobijediti onaj koji će moći najbrže hodati uzbrdo jer na ovoj utrci ima malo trčanja.

A što reći za cure, teško je o njima nešto reći osim da ih je ove godine samo 18 i uglavnom su to cure koje su već trčale ovu trku. 
Od cura treba spomenut Dianu Finkel koja je 2012. i 2013. godine prvu polovicu utrke išla tempom koji bi rekord staze za žene skinuo možda i za dva sata ali nažalost zbog zdravstvenih problema je odustala. 2009 godine stazu je pretrčala za 27:18 i u ukupnom poretku bila je treća. 2010 godine u ukupnom poretku vodila je trku do 90 milje kada ju je prestigao Jared Campbell tako da je završila druga. Što reći nego da je žena „zmaj“ te se nadam da će ove godine istrčati stazu kako planira i da će postaviti rekord koji zadugo neće biti oboren.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.