GUG SRATISTIKA I NAJAVA 70. KOLA GELENDER LAUFA

6. kolo JGL 7 i ukupno kolo broj 70
Start: Bliznec, Cilj: Gelender
Lampa: nepotrebna
Štapovi: po volji

A da onaj savršeni 1. svi(b)nja otmemo zaboravu, slijedi GUG sratistika…


Zašto savršen? Svaki (ok, bila su samo dva) GUG je poseban: onaj prvi (6.1.2010.) baš zato što je bio prvi i u dubokom, djevičanskom snijegu na Japetić, treći će biti poseban, ako ni zbog čega, a onda zato što će to biti prvo kolo što će se održati prvog dana u godini, još se ne zna gdje, dok se ovaj drugi zbio na skoro savršenoj planini u savršenim vremenskim uvjetima, tako da je i prvi bez presvlačenja mogao dočekati zadnje na vrhu, što je rijetkost za Risnjak, uz fenomenalan pogled na sve strane.

Dobro, bilo je snijega, mjestimično i jako dubokog, bilo je i gubljenja (barem je polovica izgubila markaciju) pa rezultati nisu nešto, ali to je ovdje ionako u drugom planu, barem za sada, jer ova staza definitivno ima potencijal za planinsku utrku, a ono što je presudilo u izboru ovog odredišta je volan na vrhu od gelender materijala. I fakat je bilo super naganjati se u ovom okruženju samo do vrha jer na trekingu uvijek imaš neku kočnicu jer nikad cilj nije bio gore, nego je to bila “samo” jedna od kontrolnih točaka.

Bilo nas je (opet navodnici na samo?!?) “samo” 26 – možda je Risnjak malo predaleko, a love je među nama sve manje, no kad pogledamo brojke unazad nekoliko kola (90-64-38-32), a pribrojimo Kolac, Severa, Letza, Lovrića i Pandžu koji ostadoše vjerni jednom i jedinom Gelenderu, onda smo tu negdje, no očito je došlo do malog zasićenja mračnom i jutarnjom jurnjavom po brdu. Kaj bu tek bilo kad krene DJGL… 🙂
Ovo će kolo sigurno ostati rekordno po malobrojnosti u ovoj godini, a zanimljivo je da je prvi GUG na Japetić bio uvjerljivo najbrojniji u cijeloj JGL 4. Zadnji put smo manje od 30 ljudi (27) imali u više puta opjevanom 12. kolu JGL 4 u najtežim snježnim uvjetima do sada, a manje od ovog kolo prije (25) – bješe to “najsiromašnije” kolo JGL 4.

Oba GUG-a ima samo šest ljudi: Žana, Sablja, Chic, Vožd, Suhi i ja. Neki su na Risnjaku eksplodirali, a neki iskoristili priliku. Nakon tri treća mjesta, Chicar je prvi puta uzeo drugo mjesto i 160 bodova, nasuprot “samo” (opet?) 168 prikupljenih u prva četiri kola JGL 7. Slično je bilo i sa Žanom: 38 bodova u prva četiri kola, 33 u ovom. Zadnji put je četvrta među ženama bila u 10. kolu JGL 4, kolo kasnije imala je bolji ukupni plasman (20.), a među ženama bila je bolja (3.) u šestom kolu JGL 4 kad je išla i PB. Bolja i ukupno i među curama prije ovog kola bila je u 12. kolu JGL 3: dvadeseta ukupno i prva od cura.

U Crnom Lugu startalo je i troje novih, a pitanje je hoće li se i kada oni pojaviti na originalnoj Gelender stazi zvanoj Gipsova: Milan Parađina zvani Taliban, Ana Jakšić zvana Banana i Jakob Slavec, nakon Parija i Andraža, treći Slovenac JGL-a, ako nekog nisam zaboravio (Matjaž?). S njih troje, Gelenderovaca je ukupno 275, muških 196 i 79 cura.
U ukupnom broju dolazaka Vitja je jedini jubilarac s 10, Chicar ostaje sam na šestom mjestu, a na sedmom je Kostelić izjednačio Eddieja. In a row: Jeki Risnjak bješe predaleko, propustila nakon 16 zaredom, Brko nakon 10, Pari nakon 6. Paula nije propustila dvije i pol godine, Sablja je na 30! Marović je preskočio Zovka, sada je sam na šestom mjestu s 36, ima peti “živi” niz.

Ovom utrkom mnogi su naplatili trud dolaska na Risnjak te upiranja po nešto dužoj i snjegovitoj stazi: Lino je, nakon sedam trećih i šest drugih mjesta, u 27. nastupu konačno pobijedio, čime je postao osamnaesti pobjednik pojedinačnog kola, iako GUG u gostima i nije bila tako dobra ideja kao što se činilo 🙂 . I ne samo to, mislim da je Lino prvi puta preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku, iako ja i dalje tipujem na prošlogodišnjeg pobjednika Nikicu i njegova dva pomagača (steznici na listovima). Za Čikara smo rekli, a svoje zvjezdane trenutke na Risnjaku doživio je najbrži hodač treking i gelender pokreta u Hrvata – Sabljoni, prvim postoljem (trećim mjestom) u 65. nastupu nakon deset (10) četvrtih mjesta!!! Bravo!  Među prvih deset, jedino smo Vitja i ja usrali motku – “samo” (četvrti put!) nas dvojica nismo išli najbolji plasman – Viktor se pojavio nakon šest mjeseci – tad je izjednačio Jankovića po najbržem odustajanju – došao vući Rogića, nije ga ni vidio u masovnom startu i odmah na prvom zavoju ceste (nakon 3 i pol minute) otišao natrag doma na spavanac. Prokleti besposličari! Marović – šesto mjesto i prvi put u TOP 10 – do sada mu je najbolji plasman 11. mjesto iz 9. kola JGL 4! Frane – sedmo mjesto, također prvi put u TOP 10, također mu je najbolje bilo 11. mjesto, iz prošlog kola. Pajo – osmo mjesto, najbolji plasman, no Pajkan je još tri puta bio u TOP 10 – dvaput deseti i jednom deveti. I Ćap je prvi put u TOP 10 – do GUG-a je najbolji bio kao 24. iz prošlog kola, kad je 23. bio Mikša (to mu je bio najbolji plasman), a sad su zamijenili mjesta – Mikša je desetim mjestom isto prvi put u TOP 10. Đoging Jođa još je jednom revijalio, a Boga mi, i makijao s curkama u svom 55. nastupu. Nikica je prvi put slabiji od 16. mjesta, ali samo zato što se izgubio. Ponavljanje ovog plasmana očekujemo na nekom sljedećem GUG-u ili za petnaestak godina na Gelenderu. Amir se vratio nakon četiri mjeseca, a Suhi u revijalnom tonu nakon jednog propuštenog. Sljedeća četvorica odspavali su nekoliko sati u šumici: Turk fura najduži niz (8), Kostelić je zadnji put 19. bio u 3. kolu JGL 5, a bolji (17.) u snježnom 12. kolu JGL 4. Mario K. bio je bolji kad se zadnji put NIJE vukao s Joškom – u 1. kolu JGL 6. Kiš se pojavio prvi put ove godine i nakon ukupno sedam mjeseci – ovaj plasman zadnji je put imao u 12. kolu JGL 4, a bolji (21.) bio je u 6. kolu JGL 4.

I kod cura je došlo do turbulencija, pogotovo u ukupnom poretku: Dunja se pojavila nakon šesnaest mjeseci i odmah uskočila na 11. mjesto, teJa nakon osam mjeseci (svojih je 11 nastupa rasporedila na šest sezona, jedino na JGL 3 nema nastup) i bam! na diobu šestog mjesta! Žana je uletila na peto mjesto, Mirela (povratak nakon jednog posrtaja, ponovila treće mjesto iz prvog nastupa točno prije dvije godine) na četvrto, a Paula, pobjednica JGL 4, druga na JGL 5 i treća na JGL 6, možda je ovom drugom pobjedom u sezoni i najboljim ukupnim plasmanom (11.) osigurala svoj drugi naslov (56 bodova više od zvezde Medotreka Jeke i 67 od Kolac).

Inače, tata lige jučer je bio u inspekciji sljedećeg pretpostavljenog GUG-a Donja Planina-Lipa. Trebalo mu 19 minuta pa smo zaključili da je to možda malo prekratko, iako, zašto ne? 🙂
Preostali kandidati: Čučerje-Lipa, Japetić, a možda i Gornje-Vrapče-Glavica, ha?

http://www.youtube.com/watch?v=tdijvqwRDkU

 
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.