JGL GOES ON…

fotka by Ivša

fotka by Ivša

Nakon prošle “statistike” Dejv mi je uputio kritiku da to baš nije bilo to… Naravno, u pravu je – bješe to rezultat nedostatka vremena poradi ludila oko Mrak kombe.  Slično bi bilo i sad, no budući da su me novi mračni medaljaši Suhi i Štumsi lišili šanse za istu, a time i potrebe za proučavanjem staze, dobio sam hrpu vremena za pisanje još jednog statističkog udava…
Bilo je to 54. kolo JGL i drugo kolo JGL 6, jedno od najstudenijih, ako ne i najnaj glede niske temperature: -6 na startu, -12 na Gelenderu. Zaradi točnosti, možda bi trebalo provjeriti u Žoharove (kako ih je Debeli nazvao “policijske”) izvještaje, ali kome se to da… Žole, buš ti? 
Uglavnoa, čak ni takvi teški uvjeti nisu spriječili 63 Gelenderovca da se pojave na startu. To možda i ne zvuči puno s obzirom na brojke s ovogodišnje Mrak kombe, kao i u usporedbi s prvim kolom (72),  ali ako se prisjetimo da je do ove godine najveći broj u jednom kolu bio 55, a ukupni prosjek po kolu tek 25, onda brojka ove druge prve srijede u mjesecu puno govori… 
Međutoa, lagali bi kad bi rekli da sličnu brojku nismo očekivali jer su na to ukazivale brojke s Mrak kombinacije, ali ono što mene fascinira su osobni rekordi, ne samo onih koji su došli tek drugi put, nego onih koji dolaze već duže vrijeme. Među curama, tri su osobna rekorda iz prve skupine, dakle one koje su došle drugi put: Mateja za više od dvije minute i ukupno 12. mjesto na rang listi svih vremena, Ivana J. za 53 sekunde i Mony za više od 21 minute!, što je najveće rušenje osobnog rekorda na Gelenderu ikad. Kod muškića čak je deset novih rekordera: Gvero je za skoro minutu i pol srušio svoj rekord iz osmog mjeseca! E sad, ili je frajer počeo trenirat’ ili mu više odgovaraju zimski uvjeti. Andraž je svoj popravio za 15 sekundi i bio treći put drugi u tri nastupa. Svoj rekord iz siječnja T.J je poboljšao za točno 5 minuta! To ti je zov prve lige 🙂 Cohi je svoj PB poboljšao za dvije minute, a zadnje je nastupe na JGL prije ova dva zabilježio u 4. kolu JGL 4, dakle, prije skoro dvije godine. I Dadek Sobota popravio je osobni za skoro dvije minute te prvi put u tri nastupa upao u TOP 10, još jedan od onih kojima zora nije omiljeni dio dana. Svoj rekord iz siječnja s lakoćom je za 14 sekundi popravio Šiki, još jedan mrzitelj jutarnjih utrka, zbog čega JGL pohodi samo unutar Kombe, i to samo ako je potrebno za ulazak u višu ligu ili ostanak. Zanimljivo, unatoč PB-u, šesto mjesto mu je najgori plasman (dva četvrta i jedno peto mjesto). Sljedeći rekorder je Alen Špoljar, koji je svoju najbolju rezu popravio za 34 sekunde, zatim Turkalj, koji je u svom drugom nastupu skinuo 7 i pol minuta te Vida, koji je, slično kao i Mony, svoj rekord popravio za 20 i pol minuta. Do sada se šetao, ali zov Mrak kombe bio je jači i Vida će najvjerojatnije iz pete u četvrtu ligu.
Deseti rekorder je pobjednik Nikica, ali on zaslužuje poseban odlomak. Naime, sa svojih 37:24, čime je rekord poboljšao za minutu i 24 sekunde, skočio je na treće mjesto svih vremena i to u ovim polarnim uvjetima. Kad mu je Jeka rekla da bu na ljeto išao 22 minute :D, ja sam to racionalizirao na 35 i sitno, no Nikica je uvjeren da je rekord lige i staze sasvim dostižan. Živi bili pa vidjeli, ali ovom čudu od matorca očito ništa nije nedostižno. Sruši ga, Nikica pa će i Markica imati šta ganjati kad se vrati.
Zimfulja nije obeshrabrila nove Gelenderovce, čak osam njih (dvije cure i šest muških), tako da nas je sad ukupno 199 (55/144), što znači da čekamo dvjestotog Gelenderovca/ku… Novi su bili: Mirjana Kolac, koja je s rezultatom ispod 50 minuta odmah upala na osmo mjesto svih vremena i pokazala da nije sigurno da će medalje opet podijeliti Paula, Jeka i Ana G., zatim Ivana Družinec, Sever, Benović, Domi Horvat, Mladen Zeger, barefoot runner Amir i Chappy koji je u prvom nastupu skoro uhvatio postolje i s odličnim se rezultatom smjestio na 24. mjesto rang liste. E, šta radi Mrak komba kad se i on pojavio na jutarnjem kolu 😀
Od 72 ljudi, koji su pohodili prvo kolo, čak je 53 njih došlo i na drugo (čak 12 od 14 cura, Dunju i Maju Š., zamijenile su Kolac i Družinec). Naravno da će se broj onih koji dolaze na sva kola smanjivati pa će biti zanimljivo hoće li na kraju godine biti veći ili manji od prošlogodišnjih rekordnih deset.
Kaj se tiče jubilaraca u ukupnom broju dolazaka, Šo-Kre i Lacko ulovili su 10. nastup, Zovko 30., a Sablja s 50.! Svoj srebrni pir Sablja je odradio u revijalnom tonu uz duplo najgori plasman (četiri je puta bio 14.!). U rubrici In a row, Vukodlak je po drugi put dogurao do 11, dok je Đani propustio kolo nakon 11 dolazaka u nizu (Đani, di si?), a Jazz nakon četiri.
Sad možemo prijeći na neke bizarne podatke o pokojem Gelenderovcu: Ana G. u ženskoj je konkurenciji zmagala 14. put u 16. nastupa, a iVshi je do rekorda nedostajalo samo sedam sekundi, ali je unatoč tome imao najgori plasman. Ivan Androić-Kabaljero u svoja je prva tri nastupa bio 18., a u ovom četvrtom se srozao na 20. mjesto. Ja sam se (nadam se ne nakratko) nakon tri luzerska nastupa vratio u TOP 10, Pajo je bio 19. u svom 19. jutarnjem pohodu na Gelender, a Pariju je 35 sekundi do rekorda u ovim zimskim uvjetima vjerojatno donijelo treću ligu Mrak kombe. Vukodlak je 30. mjestom imao uvjerljivo najgori plasman. Do sada mu je najgore mjesto bilo 24. kad je išao 90 minuta jer mu je pozlilo pa se krenuo vraćati, no onda se sjetio da mu je ključ od auta gore… Brko je, nako 11 nastupa zaredom unutar TOP 10, ostao jedno mjesto izvan, dok je Marović, nakon sedam nastupa slabijih od 20. mjesta, uhvatio 16. U svojih je 27 nastupa Chicar ove godine prvi i drugi put ostao izvan TOP 20 (Treking liga ubojica!), a meni je najzanimljiviji podatak da se Eddie, uvjerljivi pobjednik Mrak kombe, vratio na postolje nakon 18 mjeseci!!! Čovjek bi, zaključujući prema Kombinaciji, mislio da je stalno na postolju, no Eddieju očito više odgovara zgusnuto natjecanje koje kratko traje i za koje se može tempirati forma, što njemu svakako nije strano jer je tako godinama tempirao formu za svjetska i ina orijentacijska prvenstva. Alal vera!
U red zanimljivosti svakako spada i činjenica da su neki prvi puta uspjeli u dva nastupa zaredom uhvatiti nula bodova. To su: Trodupli, Boj Paris, Kostelić, Turkalj i Zovko, ali većina od njih rastura u rubrici ukupnih dolazaka, kao i onih u nizu. Kad ne bi dobivale bodove samo zato što su žene 😀 , rubrika nula bodova iz dva kola bila bi bogatija za Žanu, Maju 5, Mony, Nadu i Mirelu.
I za kraj – najbizarniji podatak: ne znam vrijedi li ovaj prosjek za sve Hrvate i Hrvatice te građane i građanke RH, no gotovo polovica (30/63) Gelenderovaca i Gelenderovki iz drugog kola po prezimenu spada u zadnju trećinu abecede (od O nadalje)…
Vidimo se u trećem kolu, tek 7.3. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.