Razne izvedenice trekinga

razne utrke

Jedan malo produženi lijepo molim

Treniraš nekoliko tjedana, mjeseci… trčiš, hodaš …po brdima, gorama, planinama. Živiš u skladu s prirodom i uvijek nešto dobivaš od nje. Sretan si i zadovoljan. A onda ti u jednom trenutku to više nije dovoljno. Fali ti izazov. Fali ti natjecanje. Dobrodošli u treking ligu…i malo šire od nje.

Zadana vam je kilometraža, trasa i kontrolne točke, propisana obvezna oprema, stišću vas vremenski limiti. Čeka vas borba sa samim sobom, limitima, gubljenjem, umorom, nedostatkom vode. Još uvijek ste ovdje s nama? Dakle, šta se danas nudi na meniju…treking!!!

razne utrke

Treking utrke
Unutar vremenskog limita propisanog od organizatora, morate stići od točke A do točke B, a usput proći neke kontrolne točke. Dužine staza mjere se u dvoznamenkastim (planinarska varijanta 20-ak km, ultra 40-100 km) i troznamenkastim brojevima koji označavaju kilometre, a četveroznamenkasti pa čak i peteroznamenkasti, metri su svladanih uspona i silazaka tijekom utrke..

Na nekim utrkama trasa staze je poznata unaprijed dok se u zadnje vrijeme organizatori sve češće odlučuju za objavu istih neposredno prije starta što utrci daje dodatnu čar i dozu neizvjesnosti. Orijentacija tako postaje vrlo bitan dio treking utrka i često odlučuje o ukupnom poretku.

Kako se treking utrke uvelike razlikuju po vrsti terena kojim prolaze tako danas imamo:

Grebbening, škraping, coasteering…
Svako hodanje po grebenu mogli bi nazvati grebening, ali ako je start u Žrnovnici, a ide se preko mosorskog grebena do Omiša gdje je i cilj, onda je riječ o Mosor grebbeningu. Tako se nekadašnji planinarski pohod preko Mosora dolaskom trekera pretvorio u atraktivnu utrku.

Druga ali ne manje popularna izvedenica trekinga je Pašman škraping. Sve jasno? Grebbening i škraping autohtone su hrvatske discipline, a sve veći broj grebera i škrapera koji se pojavljuju na startu svjedoči o njihovoj popularnosti.

Coasteering (savladavanje obale) je kao disciplina vrlo slična škrapingu, a najviše se koristi na pustolovnim utrkama koje se održavaju u morskim predjelima. Savladavanje obalnih detalja zna biti vrlo zahtjevno pa se natjecatelji nekad odlučuju za plivanje.

Noćni treking
Noć je sastavni dio bilo koje vrste trekinga. Zašto noć na utrkama?… Dužine staza, količine uspona, zahtjevan teren, vremenske neprilike, gubljenje, umor, samo su neki od razloga zbog kojih se utrka može produžiti duboko u noć. Orijentacijski je vrlo zahtjevno kretanje po noći i nepoznatom terenu pa se mnogi trude da za dana završe utrku ili bar prođu veći dio staze. Ova pravila vrijede za utrke s vremenskim limitom unutar istog dana.
Za one koji žele iskusiti noćnu avanturu postoje i noćne treking utrke koje startaju navečer i završavaju ujutro prije izlaska sunca. Takvih utrki je u Hrvatskoj posljednnjih godina organizirano nekoliko, a održavale su se na obroncima Učke, te na Medvednici. Na višednevnim pustolovnim utrkama treking kao disciplina redovito dolazi i u noćnoj smjeni.

24 sata
Spajanjem dana i noći u jednu utrku dobili smo zanimljivu jednodnevnu treking utrku popularnije zvanu „24 sata SljeMana” u kojoj je cilj bio popeti se na Sljeme što više puta u jednom danu

Pustolovne utrke
Treking se kao zasebno natjecanje pojavljuje i kao jedna od glavnih disciplina u pustolovnim utrkama. Pri tome se trasa trekinga baš kao i raspored disciplina objavljuje noć prije utrke.

Natjecatjecanje na utrkama u prirodi poseban je doživljaj. Ispitivati granice vlastitih mogućnosti, prolaziti kroz razne faze tijekom utrke…osjećaj zadovoljstva, sreće, patnje, umora, iznemoglosti, gladi, dehidracije, ponekad i razočaranja…sve zajedno u tih nekoliko sati. Čovjek bi pomislo: što ti to sve treba, zašto?… zato što želim, zato što me to puni i prazni, zato jer je to moj život. Zato što ja uvijek negdje idem i točka!

Tekst napisao: Vedran Sabljić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.