Priprema za treking

Kako se postaje treker?

Odluka je pala. Odlučili ste zadimljeni kafić i subotnju špicu zamijeniti boravkom u prirodi. I to ne sjedeći na dekici dok čekate da roštilj bude gotov, već aktivno – hodajući. Šta sad? Od kuda početi? Kako se uostalom postaje trekerom?
Osim same odluke, volja je jedan od ključnih faktora. Kako kod većih fizičkih napora znamo sami sebi uništiti volju do temelja, probajte se barem u početku prikrpati nekome tko redovito hoda ili trči po brdima. Naravno, neka to ne bude reprezentativac u brdskom trčanju već netko tko će vas vući i motivirati, a ne ostaviti u podnožju uz riječi „vidimo se gore”…
Slijedi izbor opreme. Pod time smatramo sve ono što ćete za vrijeme trekinga navući na sebe ne bi li vam život bio lakši. Ili ako pretjerate, teži. Tenisice, ruksak, jakna, kapa, karta, štapovi…. Pri tome ne mislimo nužno na utrčavanje u najskuplji sportski dućan u potrazi za svim hi-tech gadgetima koji se zateknu na policama. Za početak, dovoljne su i samo kvalitetne tene… Uostalnom, u šumi vas ionako nitko ne vidi.
Ok, imam opremu. Jel mogu sad u brdo? Ne još. A fizička kondicija? Jeste li u stanju pretrčati pola sata a da se ne zadišete? Bez određenog nivoa iste, nemojte ni pomišljati na neku dužu vikend turu. Naravno, ni ovdje se do rezultata ne dolazi preko noći. Možda će vam se 6 mjeseci činiti užasno dugo, no kad na kraju svakog mjeseca usporedite koliko ste mogli prošli, a koliko možete sada, nećete moći biti nezadovoljni.
Društvo je tu, oprema na broju, kondicija na visini. A kuda da idemo? Za početak savjetujemo nešto u vašoj blizini i nikako ne predugo dok ne ispitate „kako dišete”. Svakako nabavite planinarsku kartu područja koje ste odabrali i raspitajte se o dužinama trasa. Možda vam se čini da ta silna priprema ubija dozu avanturizma i nepredvidljivosti, ali vjerujte moglo bi imati ključnu ulogu za uspješan nastavak vaše treking karijere.
Sve je spakirano, još samo hrana. Tko kupuje špek, luk, a tko pivu? Zaboravite!!! Za ozbiljno bavljenje trekingom, hranu ćete morati početi birati na nekim drugim policama. Pivu će zamijeniti izotonični napitci, L-carnitin, voda, a špek i luk energetske pločice, gelovi i sl. Zvuči bljak? Možda…Ali će vam nakon toga i piva na cilju biti još slađa.

Fizička priprema
Treking je aktivnost koja će vas odvesti u neke od najzabitijih, a ujedno i najljepših predjela i to sve uključujući način kretanja najprirodniji čovjeku – hodanje. No zbog života u gradu te hodanja po asvaltu, više nismo pripremljeni za hodanje po neravnim i zahtjevnim terenima – gore, dolje – i tako satima.
Stoga je potreban trening i odgovarajuća fizička priprema prije no što se prijavite za svoju prvu Ultru, prvenstveno kako bi treking turu završili sigurno, a na kraju da bi u svemu tome i uživali.
S ovim planom treninga, trebali bi kroz 6 mjeseci postići nivo kondicije uz koji vam 6-8 satni treking ili distanca od 25-35 km u jednom danu ne bi trebala predstavljati problem. Naravno, uspjeh neće doći preko noći, a trenirati morate početi odmah. Pri tome ne dajte da vas kilometraža obeshrabri. Možda zvuči puno, ali ne zaboravite da i odlaskom do kvarta ili lokalnog dućana odrađujete dio pripreme. Za vikend ture ipak bi preporučili odmak od grada.

Primjer treking programa

Mjesec 1. i 2. Za početak, poradite na podizanju svoje bazne kondicije – hodajte, plivajte, vozite bicikl. Trenirajte 3 puta tjedno i postupno produžujte vrijeme treninga na ciljanih 30 min u komadu.
Mjesec 3.

Trenirajte 3 x 30 min tjedno, vikendom 1 h – idealno bi bilo hodanje.

Cilj: 10 km hodanja tjedno (u mjesec dana)

Mjesec 4.

Trenirajte 3 x 1 h tjedno – idealno bi bilo hodanje, ali svaki oblik vježbanja će dobro doći. 1 vikend u mjesecu – 2 h hodanja

Cilj: 35+ km hodanja tjedno (u mjesec dana)

Mjesec 5.

Pokušajte hodati na posao i s posla svaki dan (5 h ukupno) ili trenirajte 4 h tjedno. 1 vikend 4-5 h hodanja u subotu, 3 h u nedjelju. Ostale vikende 1-2 h hodanja subotu ili nedjelju

Cilj: 50 km hodanja tjedno (u mjesec dana)

jesec 6. Hodajte svaki dan po 1 h (5 dana x 1 h) – mogu biti i 2×30 min ture ili 2-3 h hodanja tjedno + 2 x 1 h neki drugi tip treninga. Vikend – 5-6 h tura u subotu i nedjelju. Ostale vikende – 1 x 4 h hodanja u subotu ili nedjelju.

Tips & tricks za buduće “ultraše”

Ovo što slijedi niz je korisnih savjeta koji će vašu prvu „Ultru” učiniti manje bolnom. Savjete preporučamo pročitati, usporediti sa iskustvima drugih ali prije upotrebe obavezno promućkati (isprobati)!!!

1. Isprobajte opremu
Svaki novokupljeni komad odjeće, obuće ili ostale opreme prije utrke obavezno testirajt. Već i vrapci na grani znaju da je tenisice bez obzira koliko udobne bile dobro prije duže uporabe razgaziti. I to ne trčeći krug oko kvarta već na nekoj dužoj relaciji u uvjetima što sličnijima utrci.
Ne biste vjerovali koliko vas do ludila može dovesti neki čudan šav na tajicama, iziritirati prekratki rukav na majici, smetati nepodešeni ruksak, nervirati štapovi s kojima ne znate kuda bi, izluditi mjeh za vodu koji curi…

2. Ruksak uvijek na leđima
Kad god krenete na treking a posebno na duže vikend ture, stavite na leđa ruksak s određenom težinom. Vaš će trening time biti jači, a postepeno ćete se privikavati na njegovu prisutnost na vašim leđima i tako smanjiti faktor nelagode na višesatnim utrkama.

3. Napravite bar pokoji noćni trening
Noćni je treking poseban doživljaj. Ne vidiš ništa, zvukovi znaju biti zastrašujući, organizam prelazi u stanje uspavanosti. Kako ultre vrlo često zagaze u mrak, apsolutni je MUST u taj mrak ući pripremljen. To znači, trenirati po mraku i testirati kako vaše tijelo funkcionira u takvim uvjetima. Noć od vas traži istančani osjećaj za tlo pod nogama kako ne bi došlo do uganuća zglobova i ostalih ozljeda. Također, takav je trening nužan i za testiranje i odabir odgovarajuće lampice koja je inače i obavezna oprema na svakoj utrci.

4. Istražite teren
Ukoliko imate mogućnosti, prođite barem dijelom terena kojim će prolaziti trasa utrke. Time ćete dobiti kakvu takvu sliku o onome što vas na utrci čeka, dati uvid šta od opreme ponijeti, a tu je i važan psihološki faktor – čovjek se uvijek nekako osjeća sigurnije na poznatom terenu.
Korisno je i nabaviti kakvu bolju kartu (ukoliko postoji) od planinarske koja je obavezna na utrci.

5. Jedite i pijte!
Iako se čini da 5-8 sati čovjek može preživjeti bez neke hrane, ne zaboravite da je treking ipak ekstremni napor. I da vaše tijelo bez obzira koliko vam hrana u tom trenutku bila odbojna traži i više nego obično. Stoga imajte uz sebe uvijek barem kakvu energetsku pločicu. O tekućini da i ne govorimo. Prije starta utrke obavezno provjerite dostupnost vode na trasi kojom prolazite i pametno procijenite potrebne količine. Radije na cilju prolijevajte višak tekućine nego da vam putem fali!

6. Ne odustajte
Ne dajte da vas jedna nezavršena utrka obeshrabri. Većina nas u svojoj sportskoj biografiji bilježi nezavršene utrke. Razlozi? Fizička nepripremljenost, ozljede, probavne smetnje, problemi sa opremom, ili jednostavno “nije vaš” dan. Shvatite to kao podstrek da se za sljedeću još bolje pripremite. Ili smanjite apetite i prijavite se u planinarsku kategoriju.

6. Odmorite se
Kad vas jednom u potpunosti treking obuzme, bježat ćete u brdo i prije i poslije posla, a svaki vikend tražiti nove izazove ili utrke. Tim tempom, velika je vjerojatnost da ćete baš kao i veliki dio nas jednostavno pregoriti. Kako se to ne bi dogodilo i vama dobro je kroz godinu uzeti potpuni odmor od trekinga. Jer koliko god treking bio mentalni odmor i od njega samog vremena na vrijeme treba isti.

Tekst napisala: Tea Đurek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.