Sljeme toranj
u.p.r.i gelender predstavlja
Zapamti me Registracija
PO-VRA-TAK-U-MRAK - 9. kolo JGL 6
Četvrtak, 04 Listopad 2012

Evo, žrtvovao sam trening samo da napišem sratistiku jer tko zna kad bi to bilo budući da sam vrlo zaposlena djevojka... http://www.youtube.com/watch?v=dMCGw8_0NHk
Mrak nakon četiri mjeseca uzeo je svoj danak (mrak-danak-povratak): izjednačenje drugog najmanje posjećenog kola ove godine (peto) i "samo" jedanaest osobnih rekorada, no da ne bi ispalo kako je to malo ljudi, u ovih šest godina i 61 kolu, brojka od 51 Gelenderovca još uvijek spada u TOP 10 najposjećenijih. I neke druge brojke su se fino zaokružile: ove godine imamo točno 70 novih na JGL, ovogodišnji prosjek zaokružio se na točno 60, a ukupni na okruglo 30 po kolu. 

Ove srijede nije bilo novih Gelenderovki, ali su zato new entry upisala četiri muškića: Ivan Kovačević s odličnih 42:35 i TOP 10 u prvom nastupu uz ulaz na 42. mjesto vječne liste, Renato Marjančić, Ivan Vida i Tomislav Hanžek (Slavonija). Ukupni broj Gelenderovaca sada je 255 (73 cure, 182 dečka), a zajedno s Tejom (brončana s JGL 1 uz nagradu za najbolji jutarnji look te premijerne 2007.) koja se nakon devet mjeseci izbivanja pojavila prvi put ove godine i jubilarni deseti uz rezu samo 24 sekunde slabiju od osobnog rekorda, ovogodišnja se brojka trenutno zaustavila na 166 (45 C i 121 D), nasuprot 127 s JGL 5, 96 s JGL 4, 63 s JGL 3, 42 s JGL 2 te 26 s JGL 1.
Istih 16 još uvijek jaše svako ovogodišnje kolo, spomenuh ih ponadimaknce u prošlom kolu, a budem ponovo u desetom. 31 od 51 jutarnjaka s ovog kola bilo je i na prošlom, a zanimljivo je da je skoro polovica od njih na prvih 14 mjesta u ukupnom broju dolazaka. To su oni koji ne propuštaju... Osim Teje, jubilarci s 10 još su Alen Špoljar i Nikica te Paula s 30 dolazaka. U In a row rubrici, Lec-Go ne propušta dvije i pol godine, Kostelić je jubilarac s 30, Mikša ne propušta godinu i pol, a Nikica je i tu jubilarac s 10.
U ukupnom poretku muškardina medalju su skoro pa iskovane, a promjene može iznjedriti jedino teorija koja rijetko kada kika in. Dok za srebro i broncu u slučaju neke ozljede još i ima nade za gonitelje, Nikici je za osiguranje prvog JGL zlata potrebno svega 36 bodova ilitiga jedno solidno 20. mjesto :) Puno zanimljivije stvari događaju se u sjeni postolja: poludjeli Lec-Go je nakon osobnog rekorda i prvog U40 rezultata u prošlom 43. nastupu, ovog puta skinuo dodatnih 40 sekundi (pomak s 25. na 19. mjesto), uhvatio svoje prvo postolje u 44. gipsanju te skočio s devetog na četvrto mjesto ukupnog poretka (JGL 2 - 11., JGL 3 - 13., JGL 4 - 8., JGL 5 - 10.). Kad mi je odjezdio na ravnom poslije 3. stupa, sjetio sam se kako sam prošle godine pisao nešto kao "loš trkač Lec-Go" i evo mi sad... Brko je pao s četvrtog na šesto mjesto, a peto je mjesto zadržao Sabljoni, što ne bi bilo naročito zanimljivo kad ne bismo znali njegovu statistiku: JGL 1 - 4., JGL 2 - 4., JGL 3 - 6., JGL 4 - 5., JGL 5 - 6. Kakav konstantan dečko, otac, nevjenčani suprug, pirenejac, monblanovac, trkač, treker, ultraš, organizator, hvatač Boga za bradu!!! Spojivši tri kola u nizu, u TOP 10 se, sa samo pet nastupa uz drugi najgori rezultat sezone (pad od skoro tri i pol minute u odnosu na prethodno kolo),  ugurao Jazz (avac), a Pajkan se probio na 14. mjesto. Ako tako nastavi, mogao bi do kraja i u TOP 10. Naime, ovo deveto mjesto mu je najbolji plasman u njegovih 26 nastupa i treći upad među deset nakon godine i devet mjeseci (dvaput je bio deseti u 11. i 12. kolu JGL 4).
Kod đevojki, situacija za medalje je puno zanimljivija jer je jošte puno toga otvoreno, no dosta je izvjesno da Jeka pobjeđuje jerbo su se Kolac i prošlogodišnja pobjednica Ana G. sažalile nad njenom sudbinom osvajanja drugih mjesta i odlučile joj prepustiti pobjedu na Gelenderu :) , a novonastalu situaciju iskoristila je Paula (pobjednica JGL 4 i viceprvakinja JGL 5), izbivši na treće mjesto.  Mirela je preskočila Švicarku Sonju na šestom mjestu, a Lidija je s dva nastupa na pragu TOP 10.
Kao što je već rečeno, jedanaest je osobnih rekordera pa pogledajmo koji su to uz gorespomenutog Lecgića: Bruksovka Lidija Škec za 2:50 u drugom nastupu, prvo postolje i prvi rezultat ispod 50 (šesnaesta U50 lady), što joj je donijelo skok s 18. na 13. mjesto; sljemenska maratonka Ana Ž. (prvi put na neparnom kolu!) u četvrtom je nastupu PB popravila za sedam minuta (s 52. na 40.); Hrco Lovrić je u trećem nastupu (svaki put ide sve bolje) skinuo osobni za 2:17 (sa 77. na 61.), a Toni Matić je sličan slučaj (treći nastup, svaki put sve bolje), popravivši se za 45 sekundi i desetak mjesta, dok je Hrco Huzanić (od starog Cezara gazda) vjerojatno najveći skidač ličnog rekorda (skoro 19 minuta i napredak za 90 mjesta!!! - sa 157. na 67. mjesto) jer se šetao s Anom B. u prvom nastupu; Lepi Cohi za dvije minute i dvije sekunde skinuo je svoj PB star šest mjeseci kad se zadnji put i pojavio te popravio položaj na vječnoj listi za 19 mjesta; jubilarac (deseti nastup) Špoljar skinuo je za 23 sekunde svoj najbolji rez iz travnja, dok je Račić za pola minute skinuo svoj rekord iz lipnja, kad se zadnji put pojavio i isto išao osobni; Stan je PB star devet mjeseci popravio za deset sekundi, ali kralj rekorada u ovom kolu je Slavek Sopina zvani i Somina, koji doživljava svoju drugu gipsersku mladost - nakon što se u prošlom kolu vratio gipsanju nakon više od dvije godine i skinuo PB star dvije i pol, sad ga je popravio za još 28 sekundi.
Kaj se ostale škvadre tiče, here we go: Jeka je četvrti put zmagala u 19 nastupa, ujedno je i četvrti put ukupno 17. Zadnjih sedam nastupa ugurala je unutar manje od minute, a zadnjih pet unutar - 19 sekundi!!! Kolac je išla drugi najlošiji rez, a uz indisponiranu je sekicu revijalno gipsao i buraz Tomislav. Jubilarka Paulita išla je treći najlošiji rezultat sezone, a peti put u šest nastupa bila je četvrta. Bo je nakon jednog kola apstinencije išla drugu rezu sezone. Mirela si je poslije PB-a u prošlom kolu priuštila revijalku, isto kao i Kristina, Lucija, Barbara i Žana. Niki je pobijedio sedmi put u jubilarnom desetom nastupu uz teško dostižnih osam put u nizu ispod 40 minuta! Lino je treći put u nizu išao ispod 39, a četvrti U40, peti put na postolju u osam ovogodišnjih nastupa (triput drugi), a još uvijek čekamo njegovu prvu pobjedu. Koliko je ovo kolo bilo manje kvalitetno od nekoliko prethodnih zorno pokazuje primjer Androića Kabaljera: išao je devet sekundi bolje negu u prošlom kolu, a bio je šesti, dok je u osmom bio tek četrnaesti! Vožd je išao u sekundu isto vrijeme kao prije dva kola uz povratak u TOP 10 nakon dva dvanaesta mjesta. Rispekt za Chicovih TOP 10 nakon UTMB-a i naravno čestitke za najboljeg Hrvata i Golubov skalp :) , ali da je bilo sto milja bio bi sigurno zadnji od zadnjih :D Rzbrzotrzaunek išao je drugi najbolji rez uz najbolji plasman (12. mjesto). Sabljarka je bio skroz solidan nakon stotke (43:52 i 13. mjesto, a 41:03 iz prošlog bilo je dosta samo za 11.), kao i Marovići. Pena je po prvi put gipsao šest puta zaredom, a išao je samo šest sekundi slabije od PB-a iz prošlog kola uz najbolji plasman na JGL 6. Vukodlak je išao najlošiji rez i ostvario najgori plasman u zadnjih šest mjeseci, ali kod loših nastupa melem je uvijek statistika: TOP 10 u ukupnom broju dolazaka i u In a row. Dražen je podbacio zbog jurnjave na Forrest Gumpu, a Oli se vratio nakon tri mjeseca. Brko, koji je također jezdio po Bundeku za štafetni rekord FG-a, zadnji put je lošije išao u 12. kolu JGL 4 po dubokom snijegu. Do ovih 46:41, najlošiji rez na JGL 5 i JGL 6 bio mu je 43:19. U 23 nastupa, ovo mu je tek peti put izvan TOP 10, a drugi izvan TOP 20. Mikša je nakon tri puta ispod 48 išao iznad, a zadnjih mu je pet nastupa ispod 50. Kostelić je nakon tri kola šetnjice s Mariom K. bez njega (ispit) išao treći najbolji rezultat sezone. Tatek Juvica je nakon prvih pet kola zaredom na JGL 6 propustio tri, da bi se ove srijede vratio, ali u revijalnom tonu. Ostali revijalci bili su Sever (dva čilanja nakon rekorda u sedmom kolu), Eddie (n10), Vida (sa sinom?), Ćap, Zovko i Turkalj. 
I to je to! Deseto kolo bit će u potpunom mraku, zora sviće tek na spustu...

Za kraj, pjesma za moju i dušu kapetana Mukkija, a predlažem je za hit Gelendera. Za Mukkija i mene makovnjače i orehnjače, dok za one kojima se pjesma ne sviđa predlažem napušnjače. I obavezno vježbati koreografiju (ples gđice plesačice) za tulum proglašenja JGL-a te Mrak party...

http://www.youtube.com/watch?v=R8LOj5bIrlc

"Ako vi nešto ovdje ne napravite, ja bježim iz ove kuće!"
 
Trebaš se ulogirati ili registriratida bi sudjelovao u raspravi.

Komentari (32)
 • Nije, priznam i JGL i MK, i tam se dijele bodovi (batica, prije 5 god., 7 mj.)
 • aha, ti samo trek ligu priznaš, zaboravih (seti, prije 5 god., 7 mj.)
 • Nisam mislio na te bodove (batica, prije 5 god., 7 mj.)
 • kak nema bodova? "... U Hrvatskoj se bodovi mogu osvojiti na treking utrkama na Risnjaku, Velebitu, Učki i IstraTreku, sve te utrke nose po jedan do dva kvalifikacijska boda, osim Velebita koji nosi tri, što je nedovoljno za kvalifikaciju. Upravo iz tog razloga, organiziramo ovakvu megautrku, po dužini i ljepoti vrlo rijetku i u Europskim okvirima, koja će natjecateljima donositi tri ili čak četiri kvalifikacijska boda"
  ja već praktički utefterio 3-4 boda, nemoj sad da nema. Ma već sam na pol puta do Pirineja zapravo i sve to samo noćas. Šta će tek bit ako počnem trčati (seti, prije 5 god., 7 mj.)
 • Well duh! Dobro da priznaš, iako nisam siguran da tamo misliš, ali šta fali: Špansko, Jankomir, krug oko Podsusedskog mosta, možda koja kontrola u onom parkiću u Podsusedu, povratak preko Gnojnica i Malešnice... Može se zapaprit npr. proizvoljnim redoslijedom skupljanja kontrola. (batica, prije 5 god., 7 mj.)
 • Ok, Ok, isprike... sve trke su dobre trke. (mukki, prije 5 god., 7 mj.)
 • Molim da se ne omalovažava Špansko trek!!! Tisuću bodova na Špansko treku is as good as any! (batica, prije 5 god., 7 mj.)
 • Batica, kolizija termina sa Špansko trekom (ultra navodno ide do Jankomira) ? (mukki, prije 5 god., 7 mj.)
 • Dužina je nova brzina Jel mogu ja ne ić pošto nema bodova? (batica, prije 5 god., 7 mj.)
 • Komarac osobno me GPS log ne pali, a nepoznat je onaj prvi dio staze koji je i dosadnij... ovaj... manje atraktivan i prolazi se po noci. Hocu reci da fakat ne znam kaj bi me natjeralo da ovu zimu odem jednu subotu trcati od Umaga do Buja.

  Ak neko ode, nek podijeli iskustva (mukki, prije 5 god., 7 mj.)
 • www.jutarnji.hr/gelender-ekipa-trazi-oznacavanje-cijele-staze-na-istra-trailu (mukki, prije 5 god., 7 mj.)
 • Dobro je ako fulas pa odes samo 3 km, a kaj ak fula tri puta po 5 km e to je vec problem, ali nadajmo se da se necemo gubit. GPS log ce vec pocet davat od sljedeceg tjedna pa se lagano do 4 mjeseca moze malo i odradit izvidanje staze. Ne bi bilo lose da se tu nadju zainteresirani pa da odemo u nekolko navrata dole prozujat stazu. (Komarac, prije 5 god., 7 mj.)
 • Ako ne bude označena staza ondak bu to loše, dve noći, agonija, glad i žeđ ...daj zamisli da na 120km malo fulaš i odeš 3km krivo! (p.o.s., prije 5 god., 7 mj.)
 • www.srk-alba.hr/index.php/15-nase-utrke/99-100-milja-istre-najava
  dobar termin,stigne se baza nabildati, idem (seti, prije 5 god., 7 mj.)
 • ultra trai du istria bit će to pravi izazov. pitomije od velebita, a ipak dovoljno teško i izazovno. sviđa mi se se ovo "dužina je nova brzina".:)orijentacija bi mogla biti problem, morati će ipak na kritičnim mjestima stavljati neke oznake. (kowalski, prije 5 god., 7 mj.)
 • Pa mogli bi opet Ze100ko opalit u proljece prije Istre, ipak je to najduzi trening u Hrvata. (Komarac, prije 5 god., 7 mj.)
 • Labinjoni se oglasili oko 100 m/km. Bumo išli, ne?

  Samo, nejdemo na piknik i možda nam ni ne trebaju sve te okrepe (ionak mineralnu furam sa sobom) i kaj ja znam (support self-support!)... bolje da nam staza bu jasna i da ne moramo dumati. Možda je čak i jedna tranzicija (Poklon) dosta, ali označite stazu trakama/markama jerbo se iz svake točke u Istri u 3 ujutro more otići na sve strane svijeta.

  Samo da se zna- pravi rejs počne tam negde oko Planika... do tam još voze sve mašine, a onda počinje zabava.

  Trenkajte dužinu jer dužina je nova brzina; Istra (i neki proljetni trening za buđenje s visibabama), GPP, V... 2013. bu duga godina! (mukki, prije 5 god., 7 mj.)
 • E ljudi par sati je do krosa ravnice - vani vrijeme idealno požurite s posla, dajte otkaz i pravac na start (Jeans Jazz, prije 5 god., 7 mj.)
 • Savršena lokacija kod crkvice kraj doma na Lipi!
  Kliker, imaš cipele za golf? Samo moramo naći nosače onih torbi i palica i igramo... (mukki, prije 5 god., 7 mj.)
 • da, bilo bi i krajnje vrijeme da na sljemenu naprave golf igralište. oko lipe recimo. (kowalski, prije 5 god., 7 mj.)
 • For recreation he enjoys traveling, hiking, cycling, skiing and is learning to play golf.

  Lik je naš! (mukki, prije 5 god., 7 mj.)
 • Dr. Henry Gelender: www.corneatexas.com/html/about_gelender.html (p.o.s., prije 5 god., 7 mj.)
 • Jazz sljedeci naslov ce biti "Jazz nestao u mraku i još luta bespucima Sljemena" (Mrakonja, prije 5 god., 7 mj.)
 • Kaj? (p.o.s., prije 5 god., 7 mj.)
 • Ne kužim kak je tu prošlo 75 sati bez skidanja sa staze, skraćivanja... (batica, prije 5 god., 7 mj.)
 • Van teme: Tor des Geants pobjednik, 330km - Oscar Perez 75h 56 min 31 sec, mislim da je to novi rekord! (p.o.s., prije 5 god., 7 mj.)
 • Zelenko, u svoju obranu samo mogu reći da mi Batman nije bio ni na kraj pameti. Analogijom bolesništva dolazim do sljedećeg: "Početkak Jazzove bolesti" (1988.), "Jazzovih 7 minuta u Maksimiru" (2005.) i "Trenutni vrhunac Jazzove bolesti" (2012.) (batica, prije 5 god., 7 mj.)
 • Ovako fulo si s naslovom, ako svi već išao analogijom Batmana onda je naslov ovoga trebao biti "Početak mraka" (2005), sljedeći bi bio "Crni mrak" (2008) i treći bi bio "Crni mrak se uzdiže" (2012).
  Ako bi išli analogijom starog Batmana - onda ovako "Mrak" (1989), "Povratak mraka" (1992), "Zauvijek mrak" (1995), "Mrak i izlazak sunca" (1997).

  Zrelenko zakazo si ko "plava tabletica" star si i imaš 49 godina (Jeans Jazz, prije 5 god., 7 mj.)
 • pa gotovo dulje od vijeka trajanja hrvatskih missica . A i kad već ne mogu rezultatom, onda bar lookom . Nego sratistika, standardno odlična. Ali izbor muzičke podloge - EXTRA! Mislim da ću danas lepršati kroz ured u ritmu KO KO DAAAA! (teJa, prije 5 god., 7 mj.)
 • Svetski!
  Onaj jutarnji look iz 2007 dugo stoji! (p.o.s., prije 5 god., 7 mj.)
 • Jebem li ga, bila loša prognoza, a ja i Sesvetama, umoran i u prilici da nadrljam ovo... (batica, prije 5 god., 7 mj.)
 • priznaj da ti se nije dalo po kiši... (majash, prije 5 god., 7 mj.)
 • PO-VRA-TAK-U-MRAK - 9. kolo JGL 6 (batica, prije 5 god., 7 mj.)