Sljeme toranj
u.p.r.i gelender predstavlja
Zapamti me Registracija
VI I VAŠA TRAVERSA
Srijeda, 09 Svibanj 2012

Zašto stalno serem da mnogo i previše serete o Traversi? Zato jer sam ljubomoran što ja ne idem! E, pa sad ću ja malo srat...
No, prije toga, kad ste već načeli tu temu, onomad davno kad sam jedno kratko vrijeme bio sudac, u jednoj sezoni odsudio sam deset utakmica, a od svih deset, jedino je Prigorje iz Markuševca pobijedilo u dvije domaće tekme, dok u ostalih osam nijednom domaćini nisu dobili... Šta reći?
A to što jučer nisam bio na spontanoj ligi, kriv je Pajo! Lijepo sam mu rekao, ajmo na Spontanu, fini trening snage, odradimo to za pola sata i doma, ali ne! On oće proučit 48-icu!!! I tak smo Pajo, Dražen i ja ostavili auto na Marijanskoj cesti i udri! Četiri sata, buraz... Uglavnom, tako mi je žao što nismo skinuli sve vrećice i plastične čaše s kojima su si majstori označili i 48-icu i 47-icu :D
Ako još koji put padne kiša, a nadam se da neće, Traversa bu čista Blatersa. Nekak se čini da je 48-ica kraća, ak se pogodi, normalno... U stvari, iako ima hrpa neoznačenih širokih staza, kako kaže Klića, inače, prvi 48-ičar koji je zahvaljujući tom sretnom ubodu ulovio peto mjesto prve Traverse, samo se treba držati grebena, ni lijevo dolje u potok, ni desno dolje prema selima. S vremena na vrijeme ima i markacija koje su dobar orijentir, ali su dosta rijetke i stare. Iako je 47-ica nanovo markirana, to baš i nije neka sreća jer je markirana tako glupo da se vrlo lako zagubiti, pogotovo ako se ne pazi cijelo vrijeme i ako se melje u grupi...
Malo prije Gornjeg Psarjeva, kod zadnjih lokvi, naš predvodnik Pajkan ugledao je dvije divlje svinje kako prelaze put, na što sam ga ja, i jope ljubomoran jer ih nisam vidio, optužio da laže, a onda se pedesetak metara ispred nas na putu stvorio golemi crni prasac. Kako dobro! Kad smo došli na mjesto gdje je prešao stazu, pogledali smo lijevo, a on je stajao u šumi doslovno deset metara od nas i puhao. Ukipili se mi, ukipio se on, a tek kad se okrenuo prema šumi i pokazao namjeru da krene dalje od nas, hrabro sam ga "otjerao" s nekoliko "mrš!" :D  Uglavnom, kapitalac! 
Kad smo se iz Psarjeva, pedesetak metara nakon početka asfalta spustili lijevo širokom stazom do Male reke, odlučili smo da je to to, a onda smo se po hrptu između Male i Velike reke, to jest, onog odvratnog zelinskog makadama, vratili na staru 47-icu. E, taj je hrbat prekrasan, a i markiran je, vjerojatno stara 47-ica i ako vam se ne žuri, probajte je ubost jer je puno ljepša od makadama...
 
Trebaš se ulogirati ili registriratida bi sudjelovao u raspravi.

Komentari (27)
 • Ma da, 48-ica (batica, prije 5 god., 11 mj.)
 • @čupso: to je upravo to mjesto, kaj ne vidiš vepra 200 m dalje u šumi?
  38-ica??? imenjak pronašao novu stazu (Pajkan, prije 5 god., 11 mj.)
 • Odlično! Samo još požuri da budeš prije kiše i sve bu super... (batica, prije 5 god., 11 mj.)
 • @batko -evo prošal sam 38-icu maloprije, skoro me mrak koknuo gore, našao sam to famozno mjesto, naučio raskršća, Smand karta je više neg dovoljna. Jaknu i plastične vrećice nisam videl, ustvari samo jednu uz koju je bio i jedan Twix. Put je živa blaturina, videl sam i pajceke ali na sigurnoj udaljenosti- svaki pedalj puta (blata) ispregacan je papcima. Opći dojam je ok, markacije su u qrcu, niškoristi, poslikal sam nekoliko detalja za svaki slučaj i tako to. Inače prijedlog da se drži grebena je ok, to je to. Sad samo da to vrijeme ne zasere.. (Goran Mikša, prije 5 god., 11 mj.)
 • C c c, 37 prijavljenih, a to još nije sve... Sigurno dolaze Badi i Dorić, bit će 50-tak ljudi, a dolazi arktička oluja, faktor rizika 89,14 posto... Ne znam, ne znam...
  www.youtube.com/watch?v=3V_dFw4mxeI (batica, prije 5 god., 11 mj.)
 • News: docs.google.com/document/pub?id=1She7RmwWiR46CNnn19Eh5_NXDc_J3BNf7KscmLFQy4A (p.o.s., prije 5 god., 11 mj.)
 • Batica, smiri se
  Inače, mogu biti zec za 5.50-6.15 ako nekome treba... (mukki, prije 5 god., 11 mj.)
 • Da, da, Mukki, lako tebi, ti ćeš doć brzo, a šta je s drugima?!? Odgađajte tu ekspediciju na Mars, na Blatersi su samo čudom svi preživjeli, nisam siguran da ćemo i drugi put biti te sreće! (batica, prije 5 god., 11 mj.)
 • Je, zanimljiv je taj dio zadnji dio do Laza. Ko da se svaka dva-tri mjeseca malo promijeni staza. Prođe čovjek tam 100 puta ali i dalje je paranoja na svakom križanju...

  Nego, prognoza za subotu (kasno) popodne je opaka promjena, pa nam je to stimulans da što prije dođemo do birca u Zelini. (mukki, prije 5 god., 11 mj.)
 • Neizvjesnost mene puca i oko Tepčine špice, pa onda na livadama prije Laza, a znam zujat čak i oko Grajfove. Onog dana kad mi sve bude poznato i jasno postat će dosadno. Uopće ne kužim GPSlije, pa koja je to fora ne pitat se kod ponekog drva "where the fuck...?" (seti, prije 5 god., 11 mj.)
 • @chicar: Pazi se da ne postaneš Jeremija. (mukki, prije 5 god., 11 mj.)
 • Ja sam na 47-ici stazu izgubio 1. put dok sam tamo prolazio (prije x godina) i 9. put (zadnja Blatersa).

  Inače, meni je makadam OK.

  NE VJERUJEM da si je netko označavao staze za Traversu
  Sjećam se da je označavanje staza bila aktualno 2006. (sprejanje markacija na Velebitu oko Batinovice- Trojko i ekipa, trakice ispod Zečaka- Chura). (mukki, prije 5 god., 11 mj.)
 • je vrajt, bude on ponovo hodocastio nespesu triput ko nijednom (bo) (Anonimac, prije 5 god., 11 mj.)
 • Seti, to sam se i ja jučer pitao i nekoliko puta rekao dečkima kak smo ti i ja to uopće pogodili, a nikad tam nismo bili jer sam i ja svaki sljedeći put, a i jučer, više puta tražio markacije! Ne znam, koncentracija valjda... (batica, prije 5 god., 11 mj.)
 • gle, svi vi skup zajedno da se zbrojite nemate izgleda s tim stazama pregledanim i nepregledanim! jurić je detaljno pregledao onaj dio oko zeline i sad točno zna di je nespeš i kako NE doći u nespeš!!! bute vidli! (zagorilla, prije 5 god., 11 mj.)
 • Istraživanje je za luzere - treba osjetiti taj adrenalin i čari neizvjesnosti mistične staze 47 ili možda 48!Biti će još Traversa i Blatersa, ne moraš od prve pogodit stazu...jedino Brku kužim i razumijem, ali on je svoj trag u Nespešu zavjeke ostavio...
  Pa nije Traversa Prvenstvo Hrvatske na duge staze (50km) da treba sve znat i označavat, pogotovo plastikama! Zemi si gps ko Badi i ne zagađuj šumicu... (p.o.s., prije 5 god., 11 mj.)
 • @Batica, a na koju smo mi foru to uopće sve ispogađali onaj prvi put? Ja se i dalje na svakoj trci na 47ici izgubim barem par puta. I opet ću, ne da mi se tam ići istraživati (seti, prije 5 god., 11 mj.)
 • Pajkane, jel to mjesto gdje smo mi ispali kaj je Klića stavio?
  Čika doktore Mikša, križanje s 48-icom je na jednom ravnom dijelu, a neposredno iza križanja počinje uzbrdica. S lijeve strane, točno na križanju je jedno vrlo čudno drvo (jakne više nema), a na početku 48-ice, na drvu s lijeve strane žutim slovima, ali dosta izblijedjelo, piše Psarjevo... (batica, prije 5 god., 11 mj.)
 • Nikolinjo Batikasto: poso je poso, to se mora i hoce. Peta i je i mene pocela junacki gnjaviti, ali joj nedam vise odmora...odmarala je cijelu zimu, dosta je bilo vise. Sad masaze, lediona, grijaona i valda bu zdrzala ovu sezonu a onda ide na dugotrajni odmor. (AC, prije 5 god., 11 mj.)
 • A jer označeno mjesto gdje se s 47 skida na 48? (išao sam nekoliko puta 47-icom ali ne sjećam se toga detalja..?) (Goran Mikša, prije 5 god., 11 mj.)
 • ovdije treba izaći iz šume ako se ide 48-icom:
  maps.google.com/?ll=45.962919,16.206819&spn=0.002793,0.006539&t=h&z=18

  sve ostalo je pušiona.

  a tima sa vrećicama i bocama po granama bih te boce stavio u pakšu, pa nek se onda tako s njima orijentiraju. luzeri! (anarchy klitcha, prije 5 god., 11 mj.)
 • Pajo frende, hvala kaj si zvao!
  znaci bit ce veselo prvima u blatu... (Bo) (Anonimac, prije 5 god., 11 mj.)
 • Čičarito, imam dva razloga: gaža na Brooks polumaratonu i boli me opet ono hvatište pa se čuvam za Mljet... (batica, prije 5 god., 11 mj.)
 • Valda budu pokupili to plastovinje oni koji su označili...

  Lepi je ovo osvrt na 47 i 48, baš se guštam prorunat nekom od njih (p.o.s., prije 5 god., 11 mj.)
 • Kae batica, kaj si ljubomoran B-) (RedSonja, prije 5 god., 11 mj.)
 • Prasac je bil hrabar, sve dok nije videl iskusnog slavonskog majstora svinjokolje (nisam, a nije ni Dražen)
  btw. u zadnje vrijeme učestalo uživam u susretima s veprićima, ali ovaj je bil ziher u top 3 (170-200 kg stručna stočarska procjena) Batinjo, NE?) (Pajkan, prije 5 god., 11 mj.)
 • Osim kaj prodajem jeeebene tenisice Salomon S-Lab4, br. 44 2/3, potpuno nove za soma kuna, zakaj ti Batko pobogu ne ides sa'nama na Traversu. Kolinja su prosla, zbog drugog posla, tipa pustolovka u Slavoniju ne ides, a sve drugo je moguce zaobici...
  (AC, prije 5 god., 11 mj.)
 • VI I VAŠA TRAVERSA (batica, prije 5 god., 11 mj.)